Общата посещаемост на първите мачове от Световното първенство в Катар е над 2,45 милиона зрители, което е 96 процента от капацитета на стадионите, съобщи ФИФА. За сравнение, груповата фаза, първият етап на състезанието преди четири години в Русия е гледан от 2,17 милиона зрители. Най-гледаният мач досега на тазгодишното Световно първенство по футбол е двубоят между Аржентина и Мексико, който бе наблюдаван от 88 966 зрители на стадион "Лусаил".

„Това е резултат от по-добра подготовка и анализ на опонентите, което е и отражение на по-равнопоставен достъп до технологиите. Това е в съответствие с усилията на ФИФА да увеличи конкурентоспособността на футбола в световен мащаб“, каза ръководителят на ФИФА за глобално футболно развитие Арсен Венгер, цитиран от "Труд".

ФИФА също обяви, че повече от един милион фенове са посетили Фестивала на феновете в Ал Бида Парк. Юбилейният милионен фен е египтянинът Хайтам Мохтар, който получи като награда два билета за финала, който е насрочен за 18 декември.

Снимка: БГНЕС