Нидерландският национален вратар Андриес Ноперт е готов да се изправи очи в очи с Лионел Меси, ако лидерът на аржентинците получи възможност да бие дузпа в четвъртфиналния мач между двата отбора на Световното първенство по футбол в Катар.

"И той е човек, също като нас", заяви Ноперт на пресконференция, цитиран от АП.

От 94-те си гола за Аржентина, Меси е вкарал 21 дузпи от 26 опита. Той бе точен именно от бялата точка при загубата срещу Саудитска Арабия на старта на шампионата, но негова дузпа бе спасена от поляка Войчех Шчесни в последния мач от груповата фаза. Аржентина все пак спечели с 2:0 и се класира за елиминациите.

"Всичко зависи от момента. Той също може да изпуска и вече видяхме да го прави на този турнир", добави 203-сантиметровият страж. 

28-годишният Ноперт бе на вратата на нидерландците при победата с 2:0 срещу Сенегал и с това стана едва вторият играч на "лалетата" с международен дебют на Световно първенство. Първият бе халфът Дик Шьонакер през 1978.

Ноперт допусна два гола в четири мача и отрази 15 от 17 удара при съотношение 88.2%. Той е с второто най-добро постижение на турнира след тунизийския вратар Аймен Дамен, който е спасил 9 от 10 изстрела към вратата си.

"Андриес е много открит човек. Той винаги е директен и искрен с останалите. Чисто футболно, Андриес може да прави важни спасявания и днес му се наложи да го прави три пъти. Той си свърши работата перфектно", каза националният селекционер Луис ван Гаал след първия мач на Нидерландия в Катар.