Михаел Лаубер, бившият главен прокурор на Швейцария, който беше натоварен да разследва как е присъдено Световното първенство през 2022 г., твърди, че е бил преследван по нареждане на страната, избрана за домакин на Мондиала - Катар.

Световното първенство приключи преди три месеца, а около него продължават да се появяват скандални факти. Това разкри швейцарският всекидневник NZZ am Sonntag.

Твърди се, че арабската държава е извършила шпионска операция, насочена срещу Майкъл Лаубер. Според медията всичко се е случило на 16 юни 2017 г., като катарците са били подпомогнати от американски тайни агенти, пише "Труд".

Твърди се, че служители на ЦРУ са инсталирали няколко скрити микрофона в стаята, където шефът на швейцарските прокурори се е срещал с Джани Инфантино, президент на ФИФА. Операцията носи кодовото име "Проект Мон Сервин" на известния връх в Алпите, разположен на границата между Швейцария и Италия.

Катар отрече обвиненията за шпионаж и натиск, твърди швейцарското издание. Адвокатът на Лаубер каза, че бившият главен прокурор не е знаел, че е шпиониран. Не е имало последващ опит за изнудване срещу него. 

Снимка: БГНЕС