Световното първенство в Катар е в разгара си, след като шампионатът ще навлезе във фазата на елиминациите. За съжаление националният отбор на България пропусна 6-ти пореден Мондиал.

Sportlive.bg потърси героя от САЩ’94 Бончо Генчев за коментар на случващото се по терените в Катар. Първият българин, играл във Висшата лига на Англия, направи своите прогнози за развитието на турнира.

-Г-н Генчев, следите Световното първенство в Катар, което вече навлезе решителната фаза на елиминациите. Кой е вашият фаворит за титлата?

- Много е трудно да прогнозирам. Имам сантименти  към Англия. Франция обаче е много добре подготвена. Не знам какво ще се случи в събота по време на мача от ¼-финалите между двата тима.

Не мисля, че Нидерландия е готова най-накрая да спечели титлата. Аржентина  могат да направят нещо по-значимо, защото в редиците им е Меси. Това е големият им коз.

Хърватия не вярвам, че могат да прескочат Бразилия. Именно бразилците са може би основният фаворит в моите очи.

За съжаление единият измежду Франция и Англия трябва да си отиде. Според мен лично с титлата ще триумфира някой измежду Бразилия, Франция и Англия, т.е битката ще е между тях. Освен ако не стане някаква изненада на евентуален полуфинал между бразилците и Аржентина.

- Изключвате от сметките Португалия – случайно или не?

- Не смятам, че имат възможности да преборят Франция или Англия. Евентуално след това да се справят и с Бразилия. Мисля, че няма да им стигнат силите, макар че показаха някакъв взрив.

- От вашата прогноза излиза, че нито Меси, нито Роналдо  може би няма да успеят да завършат великите си кариери, стъпвайки на световния връх със своите родини…

- Не вярвам. Просто за мен бразилците са много силни, както французите и англичаните. За мен някой измежду трите отбора ще триумфира.

- Бихте ли поставил етикета „турнир на изненадите“ на Мондиала в Катар?

- Не. Винаги е имало изненади. Не мога да го нарека турнир на изненадите. По-скоро странен турнир. Според мен се провежда по никое време. Непонятно ми е защо всички говореха, че европейските отбори са във форма. Напротив, всички тимове от Европа в първите два мача от груповата фаза бяха преуморени. Буквално бяха изцедени от първенствата – Висшата лига на Англия и Ла Лига в Испания.

- Смятате ли, че Мароко може да влезе в ролята на България от САЩ'94, защото на практика „Атласките лъвове“ са единственият сензационен участник в Топ 8?

- Според мен не могат да се класират на полуфиналите. Въпреки че изнесоха урок, който трябва да го гледат 10 пъти и Япония, и Южна Корея, и Сенегал.

- Визирате трите отбора, които трябваше да играят в същия стил като мароканците, за да имат някакви поне минимални шансове да отстранят значително по-класните си съперници …

- Толкова наивни отбори на големи нации не съм виждал! Не може по този начин! За мен това беше самоубийство. И едните, и другите. Япония и Корея, примерно чак не мога на повярвам, особено Южна Корея, че са толкова наивни.

Как може да кажеш, че ще прескочиш бразилците и ще излезеш да се надиграваш с тях, защото разполагаш с бързина и ще можеш да ги преодолееш? Това нещо няма как да се случи в редовното време. Нито един европейски отбор – Испания , Нидерландия, които и да са няма как да си помислят, че може да се случи подобно нещо.

Бразилците са свръхзвукови. Как ще ги надбягаш? Как ще ги надиграеш?

Пак ще кажа, че Мароко им изнесоха урока, който трябва да си го гледат – да си го пускат треньорите и ръководствата им и да си го анализират.

- За финал – какъв е призивът и пожеланието Ви към българските фенове на футбола?

- Нека да си обичат футбола и да не ругаят и псуват толкова, защото ние сами сме си виновни и никой друг!