Хърватският национален отбор по футбол елиминира Бразилия на четвърфинал на Световното първенство по футбол в Катар след изпълнение на дузпи.

Хърватите стигнаха до серията от 11-метрови удари след точен удар и малко късмет за Бруно Петкович три минути преди края на продълженията. Първото изказване на селекционера на победителите Златко Далич след историческото класиране на полуфиналите беше запомнящо се.

"Това е чудо! Браво на всички момчета! Страхотен мач, изхвърлихме най-големия фаворит и казвам на всички - това е истинската Хърватия. Когато трябва, когато е най-важно, ние сме такива! Никога не ни подценявайте, гордеем се до небесата! Но това не е нашият край“, каза със сълзи на един дъх възхитеният селекционер пред камерата на телевиизя HRT и продължи: "Това е победа за цяла Хърватия, но също и за играчите. Te дадоха всичко от себе си, благодаря и на тези, които са на пейката и живеят и страдат за успеха", каза треньорът и след това изпрати съобщение до критиците си, които явно не са малко: "Поздравявам и тези наши "приятели", които пишат против нас, които не са доволни от нещо.

"Но сега е време да изкажа голямата си благодарност и на ветераните на хърватския футбол. Това беше и за вас, момчета. Но също така съм предоволен, че ние народ от три милиона и половина апартамента се класираме на полуфинал на Световно първенство за втори път подред. Но това е! на всички ще кажа сега: видяхте ли, че не сме нормални", не спира да се радва Златко Далич.