Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер призна, че не е успял да защити футбола от политическа и бизнес намеса в интервю за германския седмичник "Ди Цайт".

Блатер, който ръководи ФИФА в продължение на 17 години, каза, че се е опитвал да контролира опитите за вмешателство, но многократно се е провалял заради икономически и политически интереси", каза той в интервюто, което ще бъде публикувано в изданието на "Ди Цайт" в четвъртък, пише БТА.

Блатер беше отстранен от поста президент на ФИФА и от футбола през 2015 година, след като швейцарската прокуратура започна наказателно производство срещу него. Той беше оправдан за измама от швейцарски съд през юни. Прокуратурата е обжалвала постановлението.

Припомняйки си как неговият предшественик Жоао Хавеланж му каза, че е създал чудовище, Блатер каза пред "Ди Цайт": "Може би беше прав".

Блатер каза, че завършилото преди дни Световно първенство в Катар е показателно за по-големия проблем, който засяга футбола: свръхкомерсиализацията.

Той критикува своя наследник Джани Инфантино заради разширяването на формата на Световното първенство с 48 отбора и опитите да промени формата на Световното клубно първенство с 32 отбора от 2025 година.

"Правят се опити да се изстиска все повече и повече от лимона – например със Световно първенство с 48 отбора и с проекта за по-голям формат на Световно клубно първенство, който би бил пряка конкуренцията на Шампионската лига", каза той и добави, че ФИФА няма работа в клубния футбол.

Снимка: БГНЕС