Анализаторите на Острова изпаднаха в недоумение защо Гарет Саутгейт не използва Фил Фодън в мача срещу Щатите снощи. 

Трите Лъва играха страшно слабо, а наставникът не направи нищо, за да промени това, като определено остана усещането, че играе за равенство. 

Фодън, който прави отличен сезон до момента във Висшата лига, записа 20 минути от пейката срещу Иран, като Саутгейт предпочете и в двата мача да пусне Джак Грийлиш. 

Влизането на Джордън Хендерсън вместо Джуд Белингам пък направи взриви социалните мрежи и критиките към селекционера избухнаха с пълна сила. 

„Нещо в средата на терена не вървеше. Изглеждахме уморени на моменти, а техните халфове се справяха много по-добре. Разочарован съм, че не видях Фодън, който за мен притежава огромен талант. В момента Гарет предпочита Маунт, Сака и Стърлинг, но за мен е доста интересно, че Фодън изобщо не влезе“ заяви Гари Невил. 

„Гарет естествено има своите причини, но докато гледахме мача останахме силно изненадани, тъй като очаквахме Фодън да се появи на терена. Влезлите хора от пейката не направиха нищо и отборът изглеждаше доста зле“ добави Рой Кийн. 

„Като част от Манчестър Сити Фодън е свикнал да играе срещу сгъстени защити. Той може да намира свободните пространства, колкото и малки да са те и това липсваше на отбора. Все пак трябва да отчетем и че американците бяха много добре подредени, в средата на терена действаха солидно и единствено в нападение не бяха достатъчно остри“ изтъкна Йън Райт. 

„Представянето бе разочароващо. Знаех, че това ще е най-трудният мач в групата, но някои тактически решения бяха странни. Нямам обяснение защо не видяхме Фодън в игра. Той е страхотен талант и носи искра на отбора с действията си“ каза пък Джон Тери.