Политическото напрежение започва да се настанява на Мондиал 2022. След като по оста САЩ - Иран прехвърчаха първи искри заради думите на Юрген Клинсман пред Би Би Си, сега и за мача Сърбия - Швейцария започна да се покачва напрежението.

В интернет се появи снимка от съблекалнята на сърбите след мача с Бразилия загубен 0:2, на която се вижда знамето на Косово оцветено със сръбските цветове. Косово се отдели от Сърбия и обяви независимост през 2008 г. И това не е всичко на знамето се чете надпис на кирилица, на кото пише "Не се предаваме". Посланието е ясно - Сърбия, която е на световното първенство смята Косово за своя част.

Сърбия-Косово В състава на Швейцария има няколко играчи, които са с корени от Косово. Такива са звездите Гранит Джака (капитан на отбора) и Джердан Шакири. Това може да се счита и за сериозна провокация към следващия съперник на сърбите.

От федерацията на Косово веднага взеха страна и осъдиха тази провокация. "Федерацията на Косово силно осъжда тази агресия от страна на сръбския национален отбор срещу Косово и се надява от ФИФА да вземат мерки", се казва в изявление на косоварите.

Като към тези скандали добавим и скандалите със забраната на капитаните да носят многоцветна лента на ръката, това се очертава като едно от най-напрегнатите политически първенства в историята.