Политическото напрежение започва да се настанява на Мондиал 2022. След като по оста САЩ - Иран прехвърчаха първи искри заради думите на Юрген Клинсман пред Би Би Си, сега и за мача Сърбия - Швейцария започна да се покачва напрежението.

В интернет се появи снимка от съблекалнята на сърбите след мача с Бразилия загубен 0:2, на която се вижда знамето на Косово оцветено със сръбските цветове. Косово се отдели от Сърбия и обяви независимост през 2008 г. И това не е всичко на знамето се чете надпис на кирилица, на кото пише "Не се предаваме". Посланието е ясно - Сърбия, която е на световното първенство смята Косово за своя част.

В състава на Швейцария има няколко играчи, които са с корени от Косово. Такива са звездите Гранит Джака (капитан на отбора) и Джердан Шакири. Това може да се счита и за сериозна провокация към следващия съперник на сърбите.

От федерацията на Косово веднага взеха страна и осъдиха тази провокация. "Федерацията на Косово силно осъжда тази агресия от страна на сръбския национален отбор срещу Косово и се надява от ФИФА да вземат мерки", се казва в изявление на косоварите.

FFK strongly condemns the aggressive action against the Republic of Kosovo shown by Serbia in the "Qatar 2022". The World Cup is an event of joy and unity and should send messages of hope and peace, not messages of hatred. We call @FIFAcom to take action against such actions. https://t.co/qNOZs9YCl7

— FFK (@FFK_KS) November 25, 2022

Като към тези скандали добавим и скандалите със забраната на капитаните да носят многоцветна лента на ръката, това се очертава като едно от най-напрегнатите политически първенства в историята.