Ромелу Лукаку се чака като спасителя на Белгия за мача с Хърватия. Нападателят на Интер се завърна в игра при загубата от Мароко в миналия мач. Днес Червените дяволи излизат в решителен трети мач в групата срещу Хърватия и Биг Ром ще бъде титуляр. А Лукаку има история срещу Шахматистите. Дебтът му с екипа на Белгия бе именно срещу Хърватия преди повече от 12 години.

На 2 март 2010 г. Лукаку дебютира за националния тим именно срещу Ватрените. Тогава нападателят е едва на 16 години и 294 дни и е просто един обещаващ талант. 12 години и 9 месеца по-късно таланта вече се е превърнал в един от най-добрите реализатори на своето време. В онази контрола преди повече от десетилетие Белгия победи с 1:0  с гол на Уесли Сонк, неговия 24-и и последен за националния тим.

Във втория си мач с Хърватия през 2013 г. Ромелу Лукаку вкарва и първите си голове срещу този противник. Нападателят се разписва 2 пъти за победата с 2:1 на Максимир. Това е първия му дубъл в състезателен мач с екипа на Червените дяволи. Победа, която осигури класиране на Белгия на Мондиал 2014, а Лукаку играе, защото Кристиян Бентеке е контузен. Тогава още не е титуляр в националния тим. Говорейки за стадион Максимир, там е дебюта на Ромелу в Шампионската лига. Прави го с Андерлехт в квалификационните кръгове срещу Динамо Загреб.

Чак през 2016 г. Лукаку се превръща в головата машина за Белгия, която познаваме сега. До тогава той има едва 11 гола в 42 мача. От тогава нещата се променят драстично, той е основният нападател на Белгия и към момента има 68 гола в 103 мача за страната си. Тоест от 2016 г. насам е вкарал 57 гола в 61 мача!

Последните 7 години го превърнаха в най-важната част от тима. Той има двойно повече голове от капитана Еден Азар (33) или триото Пол ван Химст, Бернар Воорхоф и Марк Вилмотс, които имат по 30.

Последният път, в кото Белгия игра срещу Хърватия? На 6 юни 2021 г. в подготовката за европейското първенство. Мачът завърши 1:0 за Червените дяволи, а сигурно сами се сещате, кой вкара гола. Ромелу Лукаку, разбира се. Той има 3 гола в три мача срещу Хърватия. По-добри показатели има само срещу Исландия (5 гола в 3 мача), Русия (5 гола в 5 мача), Естония (4 гола в 3 мача), и Шотландия (4 гола в 3 мача).