Златното поколение на Белгия напусна световното първенство през задната врата. Червените дяволи не успяха да вкарат гол на Хърватия и след 0:0 останаха трети в група F на Мондиал 2022. Вторият в ранглистата на ФИФА се сбогува с първенството, а втория от предишното световно продължава напред като втори в групата след Мароко.

Слуховете за скандали в лагера на Белгия доведоха до промени в състава на Роберто Мартинес. Той остави на пейката братята Торган и Еден Азар, а в игра влязоха Караско и Мертенс. Въпреки очакванията Ромелу Лукаку остана извън стартовия състав.

Първото полувреме не беше зрелищно и завърши без гол и точен удар. Най-интересното през първата част бе отсъдената от Антъни Телър дузпа в полза на Хърватия. В последствие обаче ВАР извика рефера на екрана да прегледа ситуацията, защото се оказа, че при центрирането към наказателното поле на Модрич има засада на Деян Ловрен. В последствие Караско направи фаул и Антъни Тейлър отсъди дузпата, но после я отмени.

На полувремето Роберто Мартинес пусна в игра Ромелу Лукаку. И това веднага раздвижи играта на Червените дяволи. Лукаку отправи първия точен удар в срещата – с глава. След това пък Ковачич накара Куртоа да спасява. Вратарят на Белгия направи редица спасявания в средата на полувремето – когато Модрич, Перишич и Ковачич опитаха да стрелят.

В края Белгия натисна. Лукаку уцели гредата след отлична атака на белгиците, а после пропусна още две фрапантни положения. Първо отклони неточно пас на Мюние, а после от голлинията засече топката с гърди, но не успя да я прати в мрежата.

В крана сметка Белгия отпадна още в групата, като не вкара гол в два от трите мача и победи само Канада и то след много късмет с 1:0. Последното първенство, в което Белгия не излезе от групите беше през 1998 г.

Хърватия също в два от мачовете не вкара гол, но с пет точки продължава като втори в класирането и ще се изправи срещу победителя от група Е, където са Испания, Германия, Япония и Коста Рика.

ХЪРВАТИЯ - БЕЛГИЯ 0:0

ХЪРВАТИЯ: Ливакович, Соса, Ловрен, Гвардиол, Юранович, Ковачич (90 Майер), Модрич, Брозович, Ливая (64 Пашалич), Крамарич (64 Петкович), Перишич

БЕЛГИЯ: Куртоа, Алдервайрелд, Вертонген, Дендонкер (72 Доку), Мюние, Вицел, Де Бройне, Кастан, Караско (72 Тилеманс), Мертенс (46 Лукаку), Тросар (58 Т. Азар)