Англия се класира безапелационно на четвъртфинал на световното първенство, като разгроми Сенегал с 3:0. Трите лъва ще се изправят срещу световния шампион Франция на четвъртфиналите след убедителното представяне срещу Неукротимите лъвове.

В началото на мача имаше две добри положения за Сенегал, които африканците изпуснаха, но след като Джордън Хендерсън откри резултата до края на терена имаше само един отбор. След попадението на капитана на Ливърпул се разписа Хари Кен за 2:0 в добавеното време на първата част, а през второто полувреме точен бе и Букайо Сака.

Англичаните вече имат 12 гола на това световно първенство, колкото имаха общо на предишното, когато играха полуфинал. С тези 24 гола за две първенства островитяните изравниха общото си постижение от първенствата през 1998, 2002, 2006, 2010 и 2014 взети заедно. Гарет Саутгейт е отговорен за 23% от головете вкарани от Англия на световни първенства.

Хари Кейн пък влезе в историята с попадението за 2:0. Това е първият му гол на турнира в Катар и общо седми за тима на световни финали. Той бе голмайстор преди 4 години в Русия. Седемте гола на Кейн са дошли от всичките му 7 точни удара, които той въобще има на световни първенства. Кейн вече има 11 гола за Англия на големи турнири и с това се превърна в най-добрият реализатор за островитяните на големи форуми. Той изпревари Гари Линекер, който има 10 гола.

В началото Англия имаше трудности да изнесе топката и защитниците често бъркаха. В 24-ата минута дойде първия шанс в мача. След центриране отдясно Булай Диа опита да засече топката, тя се отклони в Стоунс и се оказа на пътя на Исмайла Сар, който от 5 метра я изстреля над вратата.

След половин час футбол дойде още един пропуск за шампиона на Африка. Букайо Сака загуби топката близо до наказателното поле и Булай Дия излезе на чиста позиция. Ударът му по диагонала бе спасен от Джордан Пикфорд.

В края на полувремето Англия нанесе своя удар. В 38-ата минута Джуд Белингам бе изведен отляво в наказатеното поле и върна топката към дузпата, където Джордън Хендрсън оставен сам с лекота засече в мрежата. Аванс за Англия. Трето гол за Хендерсън с националния екип, като той стана един от малкото играчи разписвали се за Англия и на европейско и на световно първенство.

В добавеното време за първата част Англия напълно нокаутира Сенегал. Прекрасна контраатака на англичаните бе подхваната от Джуд Белингам, който пусна наляво към Фоудън, а той изведе капитана сам срещу вратаря. Ударът на Кейн бе силен и точен - 2:0. С попадението Кейн вече има 52 гола за Англия и е само на един зад рекордьора Уейн Руни.

В началото на второто полувреме Сенегал направи тройна смяна, но това не помогна. В 57-ата минута Букайо Сака реши всичко с третия си гол на Мондиал 2022. Фил Фоудън отново направи асистенция, след като осигури и гола на Кейн.

До края Англия имаше още възможности за гол, но ги пропусна, а африканците напълно се предадоха и така и не направиха нещо в атака. Те завършиха с 1 точен удар, онзи спасен от Джордън Пикфорд през първото полувреме.

Вратарят на Англия е с най-много сухи мрежи на първенството – 3, а Англичаните са вкарали 12 гола и са най-резултатния отбор. За първи път в историята си Англия има седем различни голмайстори на световно първенство.

АНГЛИЯ - СЕНЕГАЛ 3:0

1:0 Хендерсън 38, 2:0 Кейн 45+2, 3:0 Сака 57

АНГЛИЯ: Пикфорд, Уокър, Стоунс (77 Дайър), Шоу, Хендерсън (82 Филипс), Белингам (76 Маунт), Райс, Фоудън (65 Грийлиш), Сака (65 Рашфорд), Кейн

СЕНЕГАЛ: Менди, Сабали, Кулибали, Диало, Якобс (84 Туре), Сис (46 П. Гей), Менди, Диата (46 Диенг), Ндиай (46 П. Сар), И. Сар, Диа (72 Диедиу)