Лионел Меси изведе Аржентина за втори път до финала на световното първенство. Капитанът вкара пет гола в шестте мача до тук и добави 3 асистенции. Звездата на Гаучосите се разписа във всеки елиминационен мач - осминафиналите, четвъртфиналите и полуфинала. Но поличбата за Меси не е добра. Историята показва, че всички играчи, които са били толкова успешни в елиминациите са си тръгнали от световното с празни ръце. Сред тях е и българина Христо Стоичков.

Общо петима души са вкарвали във всеки елиминационен мач преди финала и никой не е печелил отличието. Първият с подобно постижение е Салваторе Скилачи. Откритието на световното първенство през 1990 завърши като голмайстор на турнира с 6 гола. Той вкара при победата с 2:0 над Уругвай на осминафиналите, донесе успеха с 1:0 над Република Ирландия на четвъртфинала, а след това вкара и гола за 1:1 с Аржентина на полуфинала, който адзурите загубиха с дузпи в Неапол.

Четири години по-късно Христо Стоичков бе в тази роля. Той вкара на осминафиналите срещу Мексико при победата с дузпи. След това се разписа на четвъртфинала с Германия за успеха 2:1 и вкара гола при загубата 1:2 от Италия на полуфиналите и също стана голмайстор, като подели приза с Олек Саленко. Куриозното е, че същото първенство имаше още един с подобно постижение - Роберто Баджо. Той вкара и двата гола за Италия за победата с 2:1 над Нигерия след продължения на осминафинал, разписа се за 2:1 над Испания на четвъртфинала и заби и двата гола срещу България, но изпусна решаващата дузпа на финала срещу Бразилия.

През 1998 г. Давор Шукер стана голмайстор на турнира във Франция с 6 гола. Той вкара на осминафинала за 1:0 над Румъния, разписа се за 3:0 над Германия на четвъртфинала и вкара почетния гол при загубата от Франция с 1:2 на полуфинала.

Последният постинал подобно нещо е Уесли Снайдер. Холандецът го направи през 2010 г. и също завърши като голмайстор, делейки приза с Диего Форлан, Томас Мюлер и Давид Вия. Всичките имаха по пет гола. Снайдер вкара за 2:1 над Словакия на осминафинал, разписа се 2 пъти за 2:1 над Бразилия на четвъртфиналите и вкара веднъж за 3:2 над Уругвай на полуфинала, но загуби от Испания на финала.

Статистиката показва, че всички с изключение на Роби Баджо, вкарали във всеки елиминационен мач преди финала, печелят голмайсторския приз, но не и титлата. Да му мисли Меси!