Селекционерът на националния отбор на Нидерландия по футбол Луис ван Гаал заяви, че феновете на тима, който бойкотират Световното първенство в Катар заради притесненията около неспазването на човешките права имат право. Ван Гаал обаче се надява, ако тимът стигне до финала на шампионата, въпросните фенове поне да гледат по телевизията, пише агенция „Ройтерс“.

Специалистът повтори мнението си, че Катар не би трябвало да е домакин на Мондиал 2022, а причината е, че държавата е прекалено малка за турнир с участието на 32 отбора. Той добави, че очакваните 3000 запалянковци от Нидерландия, които ще пътуват, за да наблюдават на живо шампионата на планетата, ще са много важни за неговия отбор. „Фантастично е, че тези хора ще бъдат тук“, каза цитираният от БТА Луис ван Гаал.

„Световното първенство трябва да се състои в най-напредналите футболни държави“, заяви Ван Гаал, но и обърна внимание на добрите условия за участниците. „Тренировъчния терен, който имаме на разположение не би могъл да бъде по-добър. Хотелът и организацията са перфектни. Очаквам с нетърпение турнир, но по-важното е футболистите да се чувстват по същия начин“, допълни селекционерът на Нидерландия.

„Може да нямаме най-добрите футболисти в света, но вярвам, в отборната игра и смятам, че имаме играчите, с които да изпълним плановете си“, увери Ван Гаал.

Нидерландия започва участието си на Мондиал 2022 с мач срещу Сенегал в понеделник.

Снимка: БГНЕС