Три мача от Световното първенство в Катар ще се изиграят днес. Един от фаворитите за короната Англия открива кампанията си с двубой срещу Иран от група В на надпреварата в 15:00 часа българско време. Три часа по-късно Сенегал и Нидерландия играят един срещу друг в мач от група А, а вечерта от 21:00 часа САЩ се изправя срещу Уелс във втория сблъсък от група В.

Англичаните, които стигнаха до полуфиналите на последния Мондиал в Русия преди четири години, а миналото лято останаха близо до европейската титла, губейки с дузпи от Италия, тръгват с високи очаквания. „Трите лъва“ са закономерно сочени за пълни фаворити в групата си и се изправят срещу най-непретенциозния тим в първия си мач. Водени от Хари Кейн, селекционерът Гарет Саутгейт няма да може да разчита на бековете Рийс Джеймс и Бен Чилуел, но ядрото на отбора от последните две големи първенства е на линия. Британците имат една-единствена световна титла, която дойде през далечната 1966 година.

В късния двубой от група В САЩ и Уелс ще търсят ценни три точки в очертаващата се битка за втората позиция. Американците ще се борят с един от най-младите състави на Световното със средна възраст от 25 години, 175 дни. Техен лидер е крилото на Челси Кристиан Пулишич. Уелсците, които се класираха за първия си форум на планетата от 1958-а насам след успеха над Украйна в решителен плейоф, са водени в Катар от нападателя на Ел Ей ФК Гарет Бейл.

Между двете срещи от група В на Мондиала, Сенегал и Нидерландия ще се изправят един срещу друг в интригуващ сблъсък от група А на турнира, където са още домакините от Катар и Еквадор. Сенегалците са изключително опасни и притежават много класа в състава, в който личат имената на Едуар Менди, Калиду Кулибали, Булайе Диа и Исмаила Сар. Шампионите на Африка обаче ще бъдат без контузения Садио Мане – голямата звезда на Байерн Мюнхен, който донесе първи триумф в Купата на Африка и класира състава за Катар, попадна в групата на селекционера Алиу Сисе, но в крайна сметка трябваше да бъде опериран и няма да вземе участие на Световното. Нидерландия, фаворит в групата и гонещ дебютна световна титла след три загубени финала, е воден от Върджил ван Дайк, Френки де Йонг и Мемфис Депай по пътя към исторически първи триумф от световни първенства.

Програмата за мачовете от Мондиал 2022 в понеделник:

Група В

15:00, Англия – Иран

Група А

18:00, Сенегал – Нидерландия

Група В

21:00, САЩ – Уелс.