ФИФА започва разследване на двубоя от четвъртфиналите на Мондиал 2022 между Нидерландия и Аржентина, на който бяха показани общо 18 жълти картона заради множеството бурни сцени. Двата отбора направиха равенство 2:2 в редовното време и продълженията и "гаучосите" се наложиха с 4:3 след изпълнение на дузпи.

"Дисциплинарната комисия започна производство срещу аржентинската и нидерландската футболна федерация заради възможно нарушение на кедекса на ФИФА", се казва в съобщението на световната футболна централа в събота, цитирано от БТА.

Напрежението на и около терена стана огромно, след като аржентинците поведоха с 2:0, но "оранжевите" изравниха след късна драма до 2:2. 

Главният съдия Антонио Матеу показа жълти картони на осем футболисти на Нидерландия, включително и второ официално предупреждение на Дензъл Дъмфрис след края на изпълнението на дузпите. Вут Вегхорст, който се разписа на два пъти във вратата на отбора от Южна Америка, видя жълтия цвят на картона още преди да се появи на терена, още когато беше на резервната скамейка. 

Осем играчи на Аржентина бяха предупредени официално от Антонио Матеу, а същото се случи и със селекционера на "гаучосите" Лионел Скалони и неговия помощник Валтер Самуел, които многократно оспорваха решенията на арбитъра.

Показаните 18 жълти картона в двубоя между Нидерландия и Аржентина са рекорд за Световно първенство.

Снимка: БГНЕС