Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт обясни защо, че силната форма е причината да включи Джеймс Мадисън в състава за световното първенство. 

Дебатът около звездата на Лестър бе една от основните теми през последните седмици и в крайна сметка Саутгейт реши да върне халфа в състава на Трите Лъва, почти 3 години след последното му участие за отбора. 

„Това стана голям въпрос, но не и за мен, тъй като съм свикнал с напрежението от медиите. През последните години той често бе спряган за тима, но преди Европейското имаше проблем в бедрото и нямаше как да бъде включен. Освен това в тази зона винаги негови конкуренти са били много силни футболисти. Сега обаче демонстрира изключителна форма, като успява да намери празни пространства по терена, да се обърне и да тръгне напред. Не са много играчите, способни на това в съвременния футбол и на тази възраст” заяви Саутгейт. 

„Центриранията му от статични положения са изумителни и може да бележи от дистанция. Срещу сгъстени защити това е опция, която липсва при някои от другите играчи. Говорих с Джеймс, защото имаше много слухове, че няма да бъде в отбора. Решихме, че той ще влезе в отбора още преди няколко седмици, но разбира се нямаше как да му кажем тогава. Когато разбра естествено много се зарадва, когато разбра и това също ми донесе удовлетворение” добави селекционерът.