Рядко Маркъс Рашфорд бележи попадения с подобна лекота. Нападателят на Манчестър Юнайтед бе пуснат в игра срещу Иран 20 минути преди края на срещата. Той получи топката отдясно, залъга защитник и с левия крак се разписа в един следобед, в който всичко изглеждаше красиво за Англия. Това беше ден за прогонване на призраци от миналото. По-рано в двубоя, спечелен от Трите лъва с 6:2, два гола вкара и Букайо Сака.

Двамата пропуснаха решаващи дузпи във финала на Европейското първенство срещу Италия през миналата година. Халфът на Арсенал напусна „Уембли“ плачещ на рамото на своя селекционер. А в социалните мрежи се изля истински ад върху двамата младоци. Но сега Букайо Сака, който беше предпочетен пред Фил Фодън, не можеше да спре да се усмихва.

Казват, че футболът се върти на цикли и това може да е денят, който сигнализира за края на една трудна революция на двама талантливи играчи. А в по-широк план и на английския отбор на Гарет Саутгейт. За Сака бе ясно, че ще бъде част от състава в Катар, но съвсем не се очакваше да бъде титуляр срещу Иран.

Що се отнася до Рашфорд, той зае едно от последните места в самолета за Доха. През юни – след мрачното 0:0 срещу Италия в Лигата на нациите, Саутгейт почти отписа Маркъс за този турнир. 25-годишният нападател обаче се възроди под ръководството на Ерик тен Хаг и той внесе самочувствие в отбора на Англия след влизането си в игра срещу Иран.

Саутгейт винаги се е възхищавал на Рашфорд. Преди Евро 2020 селекционерът предупреди нападателя, че вероятно ще бъде резерва. Маркъс обаче прие добре новината и се зарече да изиграе своята роля/ Той така и не успя, но вече остави отпечатъка си на Мондиал 2022.

Представянето на Трите лъва срещу Иран не беше перфектно. Персийците се разписаха два пъти, а освен това нацелиха и греда. Саутгейт със сигурност е обърнал внимание на проблемите. Но този успех може да освети турнира на Англия точно както победата с 6:1 над Панама на Световното първенство в Русия. Приливът на увереност ще бъде най-ценното нещо от всичко. За два часа цялата несигурност и предпазливост, показани в онази жалка серия от 6 мача без победа, бяха пометени. Така е във футбола – понякога е необходим само един гол или само един мач, за да се промени посоката на движение. Последните лета с големи турнири минаха добре. А една зима в пустинята сега започна точно по същия начин…

Йън ЛЕЙДИМЕН, Daily Mail, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС