Феновете на Англия, които са облечени като рицари-кръстоносци, няма да могат да гледат от трибуните двубоя от Световното първенство по футбол в Катар срещу САЩ тази вечер от 21:00 часа, съобщава "Таймс", цитиран от БТА.

Запалянковци с декоративни ризници и пластмасови мечове и щитове с кръста на Свети Георги няма да бъдат допускани на стадион "Ал Баит" в Ал Хор за мача с американците.


 
Изданието обяснява решението, като цитира източник от ФИФА, който казва, че "кръстоносците в арабски контекст могат да бъдат обидни за мюсюлманите".

Антидискриминационната организация "Kick It Out" също посъветва привържениците да не обличат костюми на рицари или кръстоносци, тъй като това напомня за войната, водена почти 200 години от християните срещу мюсюлманите през средните векове. 

От началото на седмицата в социалните мрежи се появиха съобщения и клипове за задържани от властите в Катар запалянковци, облечени като кръстоносци, като част от тях не бяха допуснати до трибуните за първия мач на Англия на Мондиала срещу Иран, спечелен с 6:2 в понеделник.

Снимка: БГНЕС