Легендата на Аржентина Диего Марадона е обидил приживе настоящия селекционер на отбора Лионел Скалони, който изведе "гаучосите" до финал на Мондиал 2022 в Катар.

"Лионел Скалони е добро момче, но даже не става и за регулировчик. Как ще го назначим за селекционер на Аржентина? Да не би всички да сме полудели?“, запитал Дон Диего преди четири години в интервю пред Pibe de Oro.

При назначаването на Скалони начело на „албиселесте“ критиките към него бяха унищожителни. Специалистът не само, че надмина всички очаквания, извеждайки Аржентина до спечелването на Копа Америка, а успя да стигне и до финал на Световно първенство.

Скалони е най-младият селекционер на Мондиал 2022 в Катар. Той обаче знае и добре разбира какво е световно първенство. Бил е и от двете страни – като футболист през 2006-а и като помощник-треньор през 2018.

Аржентина финишира трети на Копа Америка през 2019 година и на бюрото на Скалони пристигна договор за три години и половина.

„Никога не съм се притеснявал да застана пред група футболисти и да им говоря честно. Можеш да ги излъжеш веднъж, но следващия път ще те отсвирят. Важно е играчите да са уверени в това, което им е казал треньорът, когато излизат на терена. Смятам, че го постигнахме“, споделя в интервю Скалони малко след като бе назначен да води двукратния световен шампион.

През 2021-а пъзелът вече беше нареден и Аржентина триумфира с Копа Америка, за да сложи край на 28-годишна суша без трофей. А Меси най-накрая спечели купа на национално ниво.

Тази вечер Скалони ще изведе Аржентина във финал на световно първенство. В Катар „гаучосите“ загубиха първия си мач с 1:2 от Саудитска Арабия. Те бяха с 36 мача без загуба и гониха рекорд. Серията им беше прекъсната, но успяха бързо да се съвземат и да си уредят сблъсък срещу Франция в най-важния футболен двубой.