Белгийският национален селекционер Роберто Мартинес включи контузения Ромелу Лукаку и Еден Азар в окончателния състав за Световното първенство по футбол в Катар. Испанецът уточни, че нападателят на Интер ще получи "толкова време, колкото му е нужно", за да влезе във форма.

Лукаку лекува различни контузии в бедрото от началото на сезона и е играл само два пъти от август насам. Мартинес обаче обеща неотдавна, че ако нападателят може да играе поне в един от мачовете на Белгия в група "F" срещу Канада, Мароко и Хърватия, то той ще попадне в окончателната група за турнира.

Мартинес избра и четири резерви - Брайън Хейнен, Алекси Салемакерс, Доди Лукебакио и Джейсън Денайер. По правило, те могат да заменят контузени играчи до 24 часа преди първия мач.

"Лукаку не е напълно здрав и това е ясно на всички, но последните три дни бяха позитивни за него. Ще му дадем толкова време да се възстанови, колкото му е нужно. Предполагам, че той ще изиграе поне един мач от груповата фаза, но няма как да гарантирам. Ще продължаваме да го следим и на 22 ноември ще вземем окончателно решение", каза цитираният от БТА Мартинес.

"Ситуациите с Аксел Витсел преди Европейското първенство и с Венсан Компани преди Мондиал 2018 са аналогични, така че не правим изключение от правило. Ние искаме той да играе и да даде толкова, колкото може".

Азар също бе под въпрос, тъй като играе много рядко за Реал Мадрид и не се е появявал в мач за първенството от септември насам.

"Еден е капитан на този отбор и всички знаем какъв невероятен футболист имаме. Той обожава да играе футбол и го е доказвал многократно. При него единственото притеснение е, че му трябва повече игрова практика", добави Мартинес.

Белгийският селекционер като цяло ще заведе най-опитните в Катар, но в отбора попаднаха и някои неочаквани имена, сред които халфът на Евертън - Амаду Онана. Според Мартниес, полузащитникът може да се окаже важен футболист.

"Много харесвам неговите качества и смятам, че е различен от всичко, с което разполагаме. Имаме дефанзивни халфове, плеймейкъри и офанзивни халфове, но той предлага физически профил, който напомня на Маруан Фелаини през 2018", добави треньорът.

Съставът на Белгия:
- вратари: Кун Кастелс (Волфсбург), Тибо Куртоа (Реал Мадрид), Симон Миньоле (Брюж);
- защитници: Тоби Алдервайрелд (Роял Антверп), Зено Дебаст (Андерлехт), Ваут Фаес (Лестър Сити), Артур Теате (Рен), Ян Фертонген (Андерлехт), Яник Караско (Атлетико Мадрид), Тимоти Кастан (Лестър Сити), Тома Мюние (Борусия Дортмунд);
- халфове: Торган Азар (Борусия Дортмунд), Кевин Де Бройне (Манчестър Сити), Леандер Дендонкер (Астън Вила), Амаду Онана (Евертън), Юри Тилеманс (Лестър Сити), Ханс Ванакен (Брюж), Аксел Витсел (Атлетико Мадрид), Шарл де Кетеларе (Милан).
- нападатели: Жереми Доку (Рен), Еден Азар (Реал Мадрид), Дрийс Мертенс (Галатасарай), Леандро Тросар (Брайтън), Миши Батшуай (Фенербахче), Лои Опенда (Ланс) и Ромелу Лукаку (Интер).

Снимка: БГНЕС