Сблъсъци между фенове на футболните отбори на Франция и Мароко избухна по улиците на големите френски градове, минути след последния съдийски сигнал на полуфиналния мач от Световното първенство в Катар.

В него "петлите" спечелиха с 2:0 и ще бранят титлата на финала срещу Аржентина, който е на 18 декември. 

Въпреки уверенията на властите, че около 10 000 полицаи са в готовност да се справят с безредиците, в Париж, Монпелие, Ница, Ланс, Авиньон и още редица градове се стигна до насилие по улиците, съобщава Франс прес, цитиран от БНР. 

Социалните мрежи се изпълниха с кадри, на които се вижда как фенове на Мароко хвърлят запалителни бомби по полицията. Десетки автомобили са били запалени.

Момчето, на 14 години, е част от голяма група марокански привърженици, които се движат по улица "Мосон" в южния френски град, когато се натъкват на бял автомобил с развято френско знаме през прозореца. Групата се нахвърлила върху автомобила, опитвайки се да изтръгне знамето от собственика му и опитвайки се да отвори шофьорската врата, когато водачът изпаднал в паника и направил бърз обратен завой, за да премине в насрещното платно и да избяга.

Няколко души от тълпата не успели да реагират навреме и тийнейджърът попаднал под колелата, в следствие на което получил критични наранявания. Властите потвърдиха, че той е бил откаран в близка болница, но по-късно е починал.

Полицията в Брюксел пък е арестувала над 100 души при сблъсъци, избухнали след като Мароко загуби от Франция с 0:2 на полуфинала на Световното първенство по футбол, предаде ДПА. 

Задържаните футболни фенове са обвинени в нарушаване на обществения ред, нанасяне на щети на два полицейски автомобила и притежание на забранени фойерверки.