Хърватия уби мечтата на Мароко да вземе медал от световното първенство. "Ватрените" треснаха 2:1 африканците в малкия финал на мондила в Катар.

За 10-и пореден път европейски отбор печели спора за 3-ото място.

Въпреки това за "атласките лъвове" класирането до мач за медалите е огромен успех. Мароко стана първият тим от Африка, който се класира за 1/2-финал на световно първенство. С играта си пък мароканците спечелиха симпатиите на всички по планетата.

Двата тима изиграха супер здрав и динамичен двубой, за разлика от предни сблъсъци за третото място на най-големия футболен форум.

Атаките към двете врати не спряха и за минута. И Мароко, и Хърватия търсеха победата, ала умората у "атласките лъвове" надделя и не успяха да се противопоставят на "шахматистите". Още повече, че цялата им основна защита се контузи.

За Хърватия може би последния си мач изигра голямата им звезда Лука Модрич.

Началото на срещата бе супер динамично.

Още в 7-ата минута европейците поведоха. Соченият за защитник на турнира в Катар - Йошко Гвардиол, завърши чудесно заучено положение.

Маер центрира, топката бе отклонена от Перишич, който я насочи към Гвардиол и той матира с глава Буну.

Радостта на "ватрените" трая едва само две минути. Афраш Дари възстанови равенството.

Бранителят се възползва от грешка на хърватския вратар Ливакович, който се поколеба дали да излезе, и заби с глава топката в мрежата му.

Хакими центрира от фаул, но защитник на "шахматистите" изби топката. Тя се насочи към пеналта, където Дари бе сам. Ливакович се зачуди дали да излезе и да избие, или да чака - избра грешния избор и резултатът стана 1:1.

Последваха минути на тактическо надлъгване. Хърватите опитваха бързи атаки, докато "атласките лъвове" разизграха дълго.

 В средата на първата част Модрич стреля опасно, но гол нямаше. Звездата на "ватрените" навърза няколко защитниците на африканците и стреля. Буну първоначално не реагира добре и изпусна топката, но току пред крака на играч на Хърватия я изби и спаси ново попадение във вратата си.

Мароканците отговориха с хубава атака по дясното крило. Звездното им дуо Хакими и Зиеш разигра на фланга. Бранителят получи на удобна за центриране позиция и веднага пусна остър пас към нападателя Ен-Несери. Само че офанзивният футболист не можа да засече в опразнената врата.

В края на полувремето Хърватия отново поведе.

След продължителна атака на "ватрените" Марко Ливая пусна към Оршич, който чакаше на границата на наказателното поле. Без да се колебае, той отправи фамозен фалцов удар, който не остави никакви шансове на Буну.

Иван Перишич комбинира с Мислав Оршич в първите минути на втората част, но опитът на крилото да стреля не се получи и не намери целта.

След 60-ата минута силите на мароканците свършиха. За разлика от тях, хърватите разиграваха умело и разчитах на контраатаки.

"Шахматистите" поискаха дузпа в последната третина на срещата. Реферът от Катар Абдулрахман Ал Джасим обаче остави играта на продължи. Докато искаха обяснения от съдията, мароканците организираха най-добрата си атака в целия мач досега.

Ен-Несери получи наказателното поле. Нападателят с мощен шут опита да скъка мрежата на Ливакович, но вратарят на Хърватия изби с крак.

В последните минути на срещата Матео Ковачич пропусна да реши всичко в срещата. Играчът на Челси се озова на чиста позиция, само че ударът му бе страшно неточен и мина далеч от гредата на Буну.

Ен-Несери пропусна в последната минута на добавеното време да изравни. Нападателят отново скочи много високо, както срещу Португалия, но този път мерникът му изневери.

Хърватия - Мароко 2:1

Голмайстори: 1:0 Гвардиол (7); 1:1 Дари (9); 2:1 Оршич (42);

Хърватия: Ливакович, Станишич, Шутало, Гвардиол, Перишич, Модрич, Ковачич, Крамарич, Маер, Оршич, Ливая

Мароко: Буну, Хакими, Дари, Ел Ямик, Атият Алах, Ел Канус, Амрабат, Сабири, Зиеш, Ен-Несири, Буфал