Един от големите фаворити на Мондиал 2022 – Бразилия, си осигури участие на 1/8-финалите, след като постигна много трудна победа с 1:0 над Швейцария.

В герой за 5-кратния световен шампион се превърна Каземиро, който донесе успеха с късен гол. Сблъсъкът от група "G", игран на стадион "974" в Доха, беше тактическо надлъгване, но "селесао" беше по-опасен в атака и заслужено спечели.

Така Бразилия има пълен актив от 6 точки, докато Швейцария остава с 3 пункта. С по 1 т. са Сърбия и Камерун. В последни кръг, който ще се състои на 2 декември, хората на Тите излизат срещу африканците, докато "Нати" играе със западните ни съседи.  


Бразилия беше без голямата си звезда Неймар, който е с контузия в глезена и няма да играе поне до края на груповата фаза на Мондиал 2022. На негово място Тите заложи на дефанзивния халф на Манчестър Юнайтед Фред, което означаше и промяна в схемата, сравнение от мача със Сърбия (2:0) – от 4-1-2-3 на 4-4-2, като по фланговете действаха офанзивните Рафиня и Винисиус Жуниор.

Така схемата можеше и да варира в далеч по-офанзивна. На мястото на Данило, който също получи травма, игра Едер Милитао, който беше поставен като десен защитник. В атака бяха Лукас Пакета и Ричарлисон, който вкара и двата гола срещу сърбите.

В състава на Швейцария имаше една промяна от победата с 1:0 над Камерун. Джердан Шакири не започна срещата, а на негово място стартира дебютантът като тируляр Фабиан Ридер. Схемата на игра на "Нати" беше 4-2-3-1. Зад нападателите Рубен Варгас и Брийл Емболо, селекционерът на европейците Мурат Якин се спря на Джибрил Соу.

Преди мача, Швейцария беше един от четирите отбора, които Бразилия никога не е побеждавал на Световни първенства след две равенства - 1:1 през 2018 г. и 2:2 през 1950. Другите три отбора, които могат да се похвалят с подобно постижение са Португалия (равенство и загуба), Норвегия (загуба) и Унгария (две загуби).

През първото полувреме европейците успяха да затвърдят реномето си на "черна котка" за Бразилия, въпреки че не създадоха нита една опасност пред Алисон Бекер. Швейцария не само нямаше никакви удари, но и головите им положения бяха на "кота нула".

За сметка на това "Нати" действа много стабилно в защита и почти не позволи опасности пред Ян Зомер. Когато това се случваше, опитният вратар се намесваше с класа. Така стана в 27-ата минута, когато Рафиня намери непокрития на далечната греда Винисиус Джуниор. Той засече от движение, но Зомер изби. 

После вратарят беше сигурен и при удар на Рафиня, а до края на полувремето мощно изпълнение на Едер Милитао се отби в Гранит Джака. На почивката Тите взе мерки и смени незабележимия Лукас Пакета с Родриго.

Но Швейцария погледна по-смело в предни позиции в началото на второто полувреме. Първо Силван Видмер беше спрян във вратарското поле в последния момент, после бомбено изпълнение на Рубен Варгас беше блокирано. "Нати" опита и по-активна преса, дълбоко в половината на Бразилия.

Това обаче за малко да изиграе лоша шега, защото отвори пространства в защита и при една контра, Винисиус Жуниор центрира отлично, но Ричарлисон не успя да засече. В противен случай щяхме да станем свидетели на вече познатата голова комбинация между двамата в Катар.

В 64-ата минута Винисиус хвърли Бразилия в екстаз, след като успя да преодолее Зомер с удар по земя в далечния ъгъл. Но ВАР отмени гола за засада на Ричарлисон, който също участва в атаката и резултатът остана 0:0. В 73-ата минута Тите отново промени нападателната си мощ, след като Антъни и Габриел Жесус замениха съответно Рафиня и Ричарлисон.

Промените дадоха резултат и Бразилия стигна до победата в 83-ата минута. Родриго намери Каземиро, който се озова непокрит в наказателното поле и с удар с външен фалц от движение матира Зомер за крайното 1:0! 

Бразилия - Швейцария 1:0 

1:0 Каземиро (83)

Бразилия: Алисон, Сандро (86-Телещ), Силва, Милитао, Маркиньос, Фред (58-Гимараеш), Каземиро, Пакета (46-Родриго), Рафиня (73-Антъни), Винисиус, Ричарлисон (73-Жесус)
Селекционер: Тите

Швейцария: Зомер, Аканджи, Варгас (58-Фернандеш), Видмер (86-Фрай), Джака, Елведи, Ридер (59-Щефен), Родригес, Соу (76-Ебишер), Фройлер, Емболо (76-Сеферович)
Селекционер: Мурат Якин

Доха, ст.: "974"
Съдия: Иван Бартън (Испания)
Жълти картони: Фред (Бразилия); Ридер, Аканджи (Швейцария) 

Снимки: БГНЕС