Южноамериканската конфедерация по футбол (КОНМЕБОЛ) предложи на колегите си от Бразилия (КБФ) да замени три от петте си звезди на емблемата върху екипа на националния отбор с три сърца в чест на легендата Пеле. Това заяви днес шефът на КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес, цитиран от вестник Фоля де Сау Пауло (Бразилия).

„Идеята е в това, че по този начин ще се подчертаят трите шампионски титли на Бразилия, които са спечелени с помощта на Пеле, и също така ще увековечат неговия роден град Треш Корасойнш (Три сърца). Ние ще внесем това предложение в КБФ, за да може Кралят на футбола Пеле винаги да живее на екипите на Бразилия“, казва още Домингес, който е парагваец.

На емблемата на националния отбор на Бразилия има поставени пет звезди, символизиращи петте шампионски титли на Мондиал (1958, 1962, 1970, 1994, 2002). Пеле пък е помогнал за тези през 1958, 1962, 1970-а година.

В момента на 82 години, най-славният бразилски футболист за всички времена е в тежко здравословно състояние, а сънародниците му се молят за по-дълъг живот. Той има 92 мача и 77 гола за националния отбор на страната, а в анкетата на ФИФА беше избран за футболист номер 1 на 20-и век. Кариерата му е преминала само в Сантос (Бразилия) и в американския Космос Ню Йорк.