Швейцария победи Камерун с 1:0 в среща от група G на Мондиал 2022, играна на стадион "Ал-Джануб".

Африканците изглеждаха по-опасни през първото полувреме, в което създадоха по-интересни положения, но вратарят на европейците Ян Зомер беше на висота и спасяваше своите.

Веднага след подновяването на играта роденият в Камерун Бреел Емболо изведе "кръстоносците" напред в резултата след удар отблизо. Нападателят, който не е забравил коя е истинската му родина, отказа да празнува попадението си.

До края на двубоя Камерун така и не намери сили и идеи, с които да стигне до точката, а голямата звезда на отбора Чупо-Мотинг дори беше заменен.

В другата среща (от 21.00 часа българско време) от тази група петкратният световен шампион Бразилия излиза срещу Сърбия.

Как се разви мачът Швейцария - Камерун по минути, вижте ТУК!


Двубоят започна спокойно, но десетина минути след началото съперниците вече започнаха да се "захапват". Първият шанс се откри пред Камерун и се оказа двоен! Шутът отляво на Мбеумо обаче беше спасен, а след това Екамби би мощно над целта.

Отговорът на европейците се оказа "сватбарският" шут на Гранит Джака, след който символичните гости отново атакуваха. Голаджията на Байерн Ерик Максим Чупо-Мотинг напредна и излезе сам срещу вратаря Зомер, но би в ръцете му.

Техничните действия на Мбеумо в предни позиции объркаха съперника при много хубава и бърза акция на Камерун, но след получил се рикошет беше спечелен само корнер. После Онгла би слабо, но точно към долния ляв ъгъл, но Зомер се намеси адекватно.

Десетина минути преди почивката Фай центрира отдясно към Екамби, но Видмер направи шпагат в последния момент в малкия пеналт и предотврати почти сигурно попадение. Секунди преди почивката Аканджи стреля с глава, но африканците извадиха късмет.

Малко след подновяването на играта Швейцария откри резултата. Джердан Шакири центрира отдясно и Бреел Емболо вкара отблизо. Роденият в столицата на Камерун Яунде нападател отказа да празнува гола срещу истинската си родина.

Отново Чупо-Мотинг се оказа лице в лице със Зомер малко по-късно, като този път нападателят на Байерн нямаше почти никакъв ъгъл и би право в тялото на стража.

В средата на второто полувреме Емболо можеше да отбележи отново, но Ангиса се намеси в отбрана. Малко преди това пък вратарят на камерунците Онана отрази страховита тупалка на Варгас.

В 89-ата минута Гранит Джака стреля от дистанция в долния десен ъгъл, но Онана отново спаси.

В добавеното време Камерун нямаше идея как да стигне до точката и дори се спаси от нов гол при блокирания изстрел на Сеферович. През втората част африканците загубиха импулса си от първите 45 минути.


Швейцария - Камерун 1:0

1:0 Бреел Емболо - 48'

 
Швейцария: Зомер, Видмер, Елведи, Аканджи, Родригес, Джака, Фройлер, Соу, Шакири, Варгас, Емболо

Камерун: Онана, Толо, Н'Кулу, Кастелето, Фай, Ангиса, Гуе, Онгла, Екамби, Мбеумо, Чупо-Мотинг