УЕФА обсъжда възможността да се отцепи от ФИФА и да домакинства на свой турнир в знак на протест срещу избора на Сеп Блатер.

Според заверата европейското първенство ще се провежда на всеки две години, като ще бъдат канени и велики футболни сили от останалите континенти.

Радикалната инициатива е на датчанина Алън Хансен, бивш член на Изпълкома на УЕФА, като е представена на сбирката на 54-те членки миналия петък. Плановете са обсъждани още преди Блатер да бъде преизбран за шеф на ФИФА.

В същото време бившият премиер на Катар изригна срещу обвиненията, че е платил подкупи за домакинство на Мондиал 2022. Той нападна критиците и на свой ред ги обвини в расизъм, ислямофобия и ненавист към Арабския свят.

Шейх Хамад бин Ясим бин Джабер ал-Тани, който заема поста от 2009 до 2013 г., заяви, че съмненията в корупция идват от страните, загубили съвсем честно битката за домакин на Мондиала.

"Вижте как говорят за Русия и за Катар", сподели той пред Fox News, "Разбира се, поддържаме Русия като домакин на 2018 година. Но накрая всичко отива при Катар, защото сме малка, арабска, ислямска държава".