УЕФА се е обърнала за съвет към известният епидемиолог Марк ван Ранст в търсенето на решение в кризата заради коронавируса.

Той бе основният консултант на белгийската федерация, която обяви край на сезона и направи "Брюж" шампион. Това разгневи доста УЕФА. Но явно всичко се е променило.

"Започвам да усещам, че УЕФА започва да вижда, че да се играе футбол този сезон е невъзможно", казва Ван Ранст в интервю за "Хет Нюсблат", цитиран от "24 часа".

"Никой не може вини белгийските клубове за решението. От тях разбрах, че трябват минимум три или четири седмици за подготовка, за да се възобновят мачовете. Така е напълно нереално да се завършат сегашните първенства", категоричен е той.

Мнението си променя и президентът на ФИФА Джани Инфантино. "Ако съществува и минимална опасност не можем да възстановим футбола", категоричен е той.

"Първият ни приоритет, нашият принцип е, че здравето е на първо място. Няма да спра да го повтарям. Няма мач, първенство или лига, която да си струва дори един човешки живот. Трябва да е ясно на всички. Ще бъде напълно безотговорно, ако нещата не са 100 процента сигурни. Ако трябва да изчакаме още малко, ще го направим. По-добре е да чакаме, отколкото да предприемаме рискове", категоричен е Инфантино.

Съвсем скоро към Белгия ще се присъедини и Шотландия. Там всичко зависи от вота на "Дънди". Предложението е класирането в долните лиги да бъде определено по сложен математически модел, а за Висшата лига да се изчака още малко. Предложението вече е прието от елитните клубове и почти всички от Първа лига и се чака "Дънди", които май са против.

При това положение ще се чака. В Англия вече бе постигнато споразумение със Sky да не бъдат санкционирани отборите заради недоиграването на мачовете, а ще се търси съвсем ново решение. Това означава, че в скоро време може да се спре първенството.

И докато в Европа кризата вилнее с пълна сила още едно първенство в Азия започна новия си сезон. Става въпрос за шампионата на Тайван. След седмица трябва да започне и това на Туркменистан. Продължават мачовете в Беларус, Таджикистан, Бурунди и Никарагуа.