Германия срещу Испания - какво по-ударно начало на второто издание за Лигата на нациите! Довечера (21:45 ч. пряко по БНТ 3) двубоят в Щутгарт от група 4 на Лига А е фокусирал футболното внимание върху себе си. Няма как да е другояче, след като на терена ще премерят сили, които общо са спечели 5 световни и още толкова европейски титли. Освен принципен спор между две велики сили, мачът на „Мерцедес Бенц Арена“ е и своеобразен стрестест за амбициите им. Защото и от Бундестима, и от червените фурии обявиха, че целта им е да спечелят европейската титла идното лято.

Германия и Испания се провалиха на последния голям турнир – Мондиал 2018, но разочарованието вече е погребано. Маншафтът спечели последните си 5 официални мача с голова разлика 15-1. За същия период фуриите са 3-2-0 и голово съотношение 18-2. Но оттогава минаха 9 месеца. Доста от титулярите и на двата тима липсват, но пък това е шанс за заместниците им да блеснат.

От ГФС планират да пуснат поне 500 зрители на „Мерцедес-Бенц Арена“, макар официално двубоят да е без зрители заради коронавируса. Безплатните билети са жест на благодарност към фенове от здравеопазването и ангажираните в битката с COVID-19. От УЕФА държат всички мачове да се без публика, но президентът на ГФС Фриц Келер се надява да измоли изключение.

„Това е много важен мач, разбира се. Като селекционер възможностите за работа с отбора са ограничени. Затова мачът срещу Испания е чудесна възможност да си сверим часовника“, заяви селекционерът на Германия Йоаким Льов, цитиран от Тема спорт.

„За първи път ми се случва да няма публика на мача. Това обаче не влияе нито на моята мотивация, нито на футболистите“, добави Льов след най-дългата пауза в Бундестима от 1950 г. насам.

Контузията, която получи на първата тренировка Нико Шулц (Борусия Д) на практика осигурява дебют за левия бек Робин Госенс (Аталанта). Под въпрос е участието и на нападателя Лука Валдшмид (Бенфика).

Марко Асенсио стана поредният футболист, отпаднал от състава на Испания. 24-годишният нападател на Реал М е с оток на коляното, който го вади от сблъсъка. Преди това заради положителни тестове за коронавирус отпаднаха Микел Оярсабал (Реал Сосиедад) и дебютантът Адама Траоре (Уулвърхемптън).