Португалия постигна драматична победа с 3:2 при гостуването си на Хърватия в мач от група 3 на Дивизия А на Лигата на нациите.

Срещата на стадион "Полюд" в Сплит беше изпълнена с обрати и интересни моменти. Двата гола за домакините бяха дело на Матео Ковачич в 29-ата и 65-ата минути. Между неговите попадения се разписаха Рубен Диаш (52‘) и Жоао Феликс (60‘). В 90-ата минута защитникът на Манчестър Сити донесе победата за гостите след фрапантна грешка на вратаря Доминик Ливакович.

Преломният момент дойде в 51-ата минута, когато Маркос Рог беше изгонен от игра за втори жълт картон и "шахматистите" доиграха срещата с човек по-малко на терена. В крайното класиране Португалия завърши на 2-ро място с 13 точки, зад Франция, чийто тим се класира за 1/2-финалите още в миналия кръг.

Хърватия пък остана на 3-та позиция и запазва мястото си в Дивизия А за сметка на Швеция. И двата отбора завършиха с 3 точки, след като си размениха по домакинска победа с по 2:1. Головата разлика обаче е в полза на финалиста от Мондиал 2018 - 9:16 срещу 5:13.


Гостите започнаха мача по-добре и 19-ата минута Кристиано Роналдо опита всичко, за да засече в наказателното поле, но не успя. Постепенно Хърватия изравни играта и след почти половин час игра поведе. Матео Ковачич овладя отбита топка в наказателното поле и с удар в дясната страна на вратата матира Доминик Ливакович за 1:0!

В 37-ата минута Йосип Юранович засече отблизо с глава, но в аут. 120 секунди по-късно Данило Перейра изпусна огромна възможност да изравни. Той получи отлично подаване, овладя и шутира мощно в средата на вратата, но Ливакович спаси.

Драмата в Сплит остана за второто полувреме. Първо Рубен Диаш пропусна да вкара с глава, а в 51-ата минута Хърватия остана с човек по-малко на терена, след като главният съдия Майкъл Оливър изгони от игра Маркос Рог за втори жълт картон.

Този момент веднага се отрази и Диаш направи двойно подаване с Рубен Семедо, след което защитникът на Манчестър Сити с удар в долния десен ъгъл вкара за 1:1! След час игра европейския шампион направи обрат. Жоао Феликс изскочи от дълбочина и с удар от движение преодоля Руи Патрисио за 2:1! При положението Диого Жота игра с ръка, но това не беше забелязано от съдиите.

Финалистът от Мондиал 2018 обаче не се предаде и 5 минути по-късно изравни, след като Ковачич нанесе неспасяем изстрел от движение за 2:2! В 76-ата минута Франсиско Тринкао отново можеше да даде преднина на иберийците, но шутът му излезе в аут.

Малко по-късно вратарят спаси удар на младия футболист на Барселона, а при добавката Бернардо Силва направи непростим пропуск. Асът на Манчестър Сити трябваше само да вкара от непосредствена близост от голлинията, но вместо това прати топката над напречната греда.

Така се стигна до 90-ата минута, когато Ливакович изпусна топката в наказателното поле и Диаш с второто си попадение в мача донесе драматичния успех за Португалия. 

Хърватия – Португалия 2:3

Голмайстори: 1:0 Ковачич (29), 1:1 Диаш (52), 1:2 Феликс (60), 2:2 Ковачич (65), 2:3 Диаш (90)