За какво, по дяволите, беше цялата тази истерия? Лео Меси, хареса ли ти това „шоу“? За първи път арабските шейхове видяха в акция може би най-звездното и скъпо трио в историята на футбола – до Меси застанаха Неймар и Килиън Мбапе. Ако сте очаквали спектакъл или голеада, уви! Съперник не беше „Байерн“ или „Реал“ (Мадрид). Беше скромният за мащабите на Шампионската лига „Брюж“. Накрая 1:1. Кой вкара парижкия гол? Нито един от триото! Авторът му е испанският халф Андер Ерера.

Звездният триъгълник, който мече е наричан MNM, не може да направи ПСЖ фаворит за най-мечтаната титла. Мачовете от френското първенство не са интересни на феновете, те искат големите европейски битки. Но без традиции, а само с влагане на много милиони за най-добрите на света футбол явно не става. За капак Мбапе се контузи по време на двубоя. 20-годишният нападател е вероятно най-ценното бижу на „Парк де Пренс“. Но тъй като не продава фланелки като Меси и Неймар, вероятно ще напусне без трансферна сума другото лято. Само за справка – за него клубът плати 180 милиона евро на „Монако“ и до днес е втори най-голям трансфер след Неймар (222 млн.)

„Тримата нападатели са фантастични играчи сами за себе си – каза Майкъл Оуен, някога вундеркинд на английския футбол. – Но заедно правят ПСЖ по-слаб отбор. Мисля, че и четирите английски тима „Ливърпул“, „Манчестър Сити“, „Манчестър Юнайтед“ и „Челси“ са много по-добри.“

Галактически ли? „Брюж“ отправи 16 удара по посока на противниковата врата. ПСЖ – девет. Със сигурност Меси няма да запомни с добро своя мач №150 в Шампионската лига.

Разбира се, от един мач е рано да се съди. Възможно с огромната класа, която добавят футболисти като Верати, Вайналдум, Кимпембе и Донарума, мисията да стане възможна. Но няма как „Пари Сен Жермен“ да стане симпатичен на неутралните запалянковци.

Шампионската лига е спектакъл и такъв имаше! „Анфийлд“ отново стана арена на историческа битка, в която „Ливърпул“ срази „Милан“ с 3:2 в повторение на фамозния финал от 2005 година в Истанбул. Дълго време „росонерите“ трябваше да търпят последствията от финансовия феърплей, за да се завърнат в турнира. И го направиха бляскаво – макар и със загуба. Мохамед Салах влезе в историята на „Анфийлд“, изравнявайки постижение на славния Стивън Джерард. Фараона изравни за 2:2 в 49-ата минута, което е негов гол №14 на митичната арена. Преди да отиде в „Ливърпул“ от „Рома“, египтянинът имаше едва три попадения в турнира. Сега вече се гордее с 26 само за „червените“. Трибуните обаче видяха и голяма рядкост – Салах изпусна дузпа през първото полувреме. Около мача тръгна слух, че „Ливърпул“ ще се опита да привлече Роберт Левандовски от „Байерн“.

Голяма мъка имаше и за другия милански гранд. „Интер“ загуби у дома с 0:1 от „Реал“ с гол в последната минута на младия бразилец Родриго. Очевидно раздялата с Ромелу Лукаку и напускането на треньора Антонио Конте ще ударят дълбоко в сърцето италианския първенец. Родриго се разписа за шести път след едва 8 точни удара в 17 мача в Шампионската лига.

Втората нощ в турнира донесе и много рекорди. Себастиен Халер стана една вторият футболист в историята, вкарал четири гола в дебюта си в Шампионската лига. Благодарение на тях „Аякс“ разгроми „Спортинг“ с 5:1 в Лисабон. Досега подобно постижение имаше само великият Марко ван Бастен с екипа на „Милан“ срещу „Гьотеборг“. Благодарение на тези попадения нападателят взе „Златната топка“ за сметка на Христо Стоичков през 1992 година.

И докато Мбапе страдаше в Белгия, англичанинът Джуд Белингъм счупи негов рекорд. Халфът на „Борусия“ (Дортмунд) стана най-младият футболист, разписал се в два поредни мача от Шампионската лига. С неговия гол германците поведоха на „Бешикташ“ в Истанбул, а след това чудовищният Ерлинг Холанд отбеляза за втори път при победата с 2:1. Предишното попадение на Белингъм беше срещу „Манчестър Сити“ в четвъртфиналите миналия сезон. Англичанинът е на 18 години и 78 дни. Изпревари Мбапе със седем денонощия.

Най-атрактивният двубой стана в Манчестър, където „Сити“ разгроми „Лайпциг“ с 6:3. И там трибуните видяха изравнен рекорд. Кристофър Нкунку стана едва вторият в историята на турнира след Лионел Меси, който направи хеттрик срещу „гражданите“.

Шампионската лига се завърна с гръм и трясък! С изключение на напълно разклатената „Барселона“ традициите сочат с пръст големите. „Реал“, „Байерн“ и „Ливърпул“ се погрижиха митът на най-великия турнир в историята на футбола да мечтае за още по-голямо шоу.

Материал на "Труд"