Напълно очаквано Джани Инфантино бе преизбран за президент на ФИФА по време на 73-ия редовен Конгрес на организацията, който се проведе в Кигали, Руанда. 52-годишният юрист нямаше конкурент за поста и спечели гласуването с почти пълно мнозинство сред 211-те делегати, представляващи футболните федерации, членки на ФИФА.

За Инфантино това ще бъде трети мандат, макар че в края на миналата година той изтъкна, че първият му престой на поста в периода 2016-2019, когато замени Сеп Блатер начело на централата, не се брои към ограничението от три мандата, тъй като е бил временен. Това означава, че идеята на швейцареца е да управлява световния футбол поне до 2031 година, ако междувременно не бъдат направени промени, които да му позволят още мандати.

Изглежда донякъде странно как един човек, който до 2016 година бе висш чиновник в УЕФА и на практика бе до голяма степен непознат за широката общественост, успя да се превърне в толкова силна и непоклатима фигура. Един от възможните отговори е съвсем прост: пари.

Дори и критиците на Инфантино не могат да отрекат, че той е силен в привличането на средства. Финансовото състояние на ФИФА е по-стабилно от всякога, а Инфантино дори успя да убеди американски съд, че организацията е жертва на собствения си корупционен скандал под управлението на Сеп Блатер. По този начин ФИФА ще получи компенсации (от замразени активи и пропуснати ползи), които могат да достигнат 201 млн. долара.

Хазната на централата е по-пълна от всякога. А Инфантино е щедър, особено към своите верни поддръжници от по-малките футболни федерации от Африка и Азия. Те получават от ФИФА по 8 милиона долара на всеки четиригодишен цикъл, което е седемкратно увеличение под ръководството на Инфантино. За много от тези федерации, които съставляват голяма част от членовете на ФИФА, именно тези пари са ключови за сформирането на бюджета. На свой ред тези федерации подкрепят Инфантино безусловно, когато това е нужно.

Според проектобюджета на Българския футболен съюз за 2022-2026, представен през миналата година, родната централа получава по 2,8 млн. лева от ФИФА на година или 11,2 млн. лева (6,1 млн. долара) за четиригодишен цикъл. Европейските федерации обаче не разчитат до такава степен на средствата от ФИФА, тъй като получават значително повече пари от най-богатата конфедерация – УЕФА. БФС ще вземе между 11 и 12,1 млн. лева от УЕФА в следващите години (между 57 и 61 процента от годишния бюджет).

Малкото противници на Инфантино идват именно от Европа, като сред тези, които открито се обявиха срещу него, са федерациите на Германия, Норвегия и Швеция. Основната причина е провеждането на Мондиал 2022 в Катар и забраната на отборите да изразяват позиция относно проблемите с човешките права в страната от Близкия Изток. Президентът на БФС Борислав Михайлов, който на свой ред кара пети мандат начело на БФС, предварително бе заявил подкрепата си за Инфантино и впоследствие потвърди, че го е подкрепил в гласуването.

Инфантино не влиза в директен конфликт със своите критици, а вместо това работи усърдно за изграждането на нови партньорства, например с богати петролни страни като Катар и Саудитска Арабия. Те получават от престижа на световния футбол, а ФИФА получава все повече средства, които Инфантино да завърти в действие и да си спечели още по-голямо одобрение.

Този омагьосан кръг обаче има един голям проблем – изисква провеждането на все повече и повече мачове, които да се играят по целия свят, да привличат нови фенове на футбола, нови спонсорски договори, нови доходоносни партньорства. Календарът на водещите отбори обаче вече е претоварен, профсъюзите на играчите недоволстват, че футболистите са претоварени и наблъскването на още и още турнири и мачове трябва да престане.

Инфантино обаче е непоклатим. „Имаме нужда от много повече футбол, а не от по-малко, искаме футболът да се развива по целия свят", обяви той след преизбирането си в четвъртък. Два дни по-рано от ФИФА потвърдиха формата на Мондиал 2026 в САЩ, Мексико и Канада, който ще е с рекордни размери. В първенството, което ще продължи 39 дни, ще участват 48 отбора, които ще изиграят 104 мача. ФИФА планира и много по-мащабно Световно клубно първенство, което да е конкурент на Шампионската лига. Нелепата идея за Мондиал на всеки две години за момента е замразена след много остра опозиция, но ако познаваме характера на Инфантино, той със сигурност не се е отказал от нея.

Това безкрайно напомпване на календара носи все по-големи приходи, но рано или късно ще доведе до негативни ефекти – все по-натоварени футболисти, които често са контузени и преуморени, пренасищане на публиката от прекаления брой мачове и в крайна сметка отлив на интереса. Настройката на футболните фенове отсега е негативна към огромния Мондиал 2026, такава е и за разширеното Световно клубно първенство и още повече за Мондиал на всеки две години. Инфантино обаче е завъртял колело, което не може да спре – той има нужда от повече мачове и повече пари, за да поддържа статуквото.

Критиците на Инфантино алармират и за ерозия на демокрацията във ФИФА. "Културата във ФИФА не се е променила. Погледнете тази институция отвън и какво виждате? Гласуванията почти винаги са единодушни. Заемащите важни позиции почти винаги са преизбирани, без да има друг кандидат за поста. Президентът увеличава позволения брой мандати", коментира пред Ню Йорк Таймс Мигел Мадуро, който преди време заемаше позиция в администрацията на Инфантино. "Ако това беше страна, всичко това щеше да е явен знак, че има сериозен демократичен дефект в избирателната система и в организацията на институцията", допълни той.

Джани Инфантино е непоклатим на поста си и по всичко личи, че ще управлява ФИФА още дълго време. Той успява и да реализира голяма част от плановете си. Дали всичко това е положително за световния футбол ще може да се каже след години. При всички положения порочният кръг от все повече мачове за все повече пари ще трябва да бъде счупен рано или късно. Дали това ще се случи след компромисни решения между всички заинтересовани страни - ръководители, клубове, футболисти, фенове и други – или след сериозен разрив между част от тях, предстои да се види.

Радослав Петкашев, редактор в Спортния отдел на БГНЕС