Саудитска Арабия стартира кампанията си за домакинство на Световното първенство по футбол през 2034 година - кандидатура, която е почти сигурна за успех поради липсата на други заявки за интерес преди изтичането на крайния срок, поставен от Международната футболна федерация (ФИФА), в края на миналата година, пише агенция "Ройтерс".

След като Мароко, Португалия и Испания ще проведат съвместно домакинството на шампионата през 2030 година, ФИФА ограничи вариантите за домакин на турнира през 2034-а до кандидати от конфедерациите на Азия и Океания.

Саудитска Арабия ще бъде втората страна от региона на Персийския залив, която ще бъде домакин на най-големия спортен форум, след като съседен Катар организира Мондиал 2022.

Футболната федерация на Саудитска Арабия обяви лозунга: "Растем. Заедно". Кампанията за Световното първенство ще покаже начина, по който нацията укрепва връзките с други страни чрез спорта. През последните няколко години саудитците инвестираха сериозно в спортове като футбол, Формула 1, бокс и голф, което провокира критики към кралството, че по този начин "измива" историята си по отношение на спазването на правата на човека. Страната отрича обвиненията в нарушаване на правата на човека и казва, че защитава националната си сигурност чрез своите закони.

"Да разкажем нашата футболна история на света е от огромно значение", заяви президентът на местната футболна централа Ясер Ал Мишехал в изявление и добави: "Постигнахме безпрецедентен напредък както при мъжете, така и при жените, а  нашата оферта е отворена покана към света да се присъедини към нас в това вълнуващо пътешествие."

Следващата стъпка в процеса е подаването на пълните документи за кандидатстване пред ФИФА през юли, като избирането на домакини за двете предстоящи Световни първенства през 2030-а и 2034 година ще бъде осъществено на конгреса на ФИФА в края на годината. Следващият футболен Мондиал ще се проведе в САЩ, Мексико и Канада през 2026 година./БТА

Снимка: БГНЕС