Фенербахче и Олимпиакос сътвориха история в Евролигата, като станаха първите отборите, които печелят решаващи 5-и мачове от плейофите като гости и оформиха финалната четворка, затваряйки сериите си с по 3-2 победи.  

Турският тим надви Монако с 80:79 след продължение и страхотна драма, която бе решена в последните секунди на добавеното време, а големият герой бе гардът Ник Калатес. 

Той първо изравни с тройка от ъгъа за 77:77 в последната минута, а след като домакините вкараха и поведоха, наниза нови 3  точки, за да даде предимство на отбора си. При последната възможност Ели Окобо се забави и топката му бе избита, като се стигна до спорна топка, спечелена от гостите, които затвориха и мача. 

В същото време Олимпиакос триумфира насред Барселона след  63:59. Серия от 8 поредни точки в последните минути, 5 от които на Шакил Маккисик, даде предимство от 57:49 за гръцкия тим и въпреки че след това Барса се доближи до 3, гостите удържаха. 

Така няма да има Ел Класико в полуфиналите, след като Реал Мадрид ще играе с Олимпиакос в повторение на миналогодишния финал, а в другия мач ще се срещнат Панатинайкос и Фенерахче. Финалната четвортка е в Берлин между 24 и 26 май.