Сръбският тенисист Янко Типсаревич защити своя сънародник Новак Джокович заради случаите с коронавирус на неговия „Адрия Тур”. Бившият №8 в света организира паралелен демонстративен турнир с този на Ноле в Белград, който нарече Източноевропейско първенство.

В него се включиха българите Димитър Кузманов и Александър Лазаров, а след втората седмица положителни проби за Covid-19 дадоха други участници - Матей Шабанов (Хърв) и Томислав Бъркич (БиХ). Кузманов игра и победи Бъркич, но тестът на национала ни е отрицателен.

„Всички, които нападат Новак, са лицемери – избухна Типсаревич пред „Спортклуб”. – Вижте препълнените плажове в Англия, футболистите на Ливърпул, които празнуват и се прегръщат. Някой се е заразил в Бунделигата, седи си вкъщи и всички са спокойни. А за нас като че ли са създадени други правила. Разболя се Димитров, а обиждат Новак. Да видим, когато на US Open, започнат случаи с коронавирус, дали пак ще обиждате Джокович? Там ще има 700 играчи. Всички ли ще ги тествате? Или пак новак ще ви е виновен?”.

Относно турнира в своята академия, Янко коментира: „Препоръчах на всички тенисисти да се тестват, а ако се чувстват зле, да се обърнат към лекар. Всички мъже вече си заминаха, сега ще играят жените. Аз също дадох проба, а сътрудниците ми се тестваха по няколко пъти. Грижим се за безопасността, но не можем да контролираме всички. Някои момчета се разхождат в центъра и после се връщат да играят. Трябва самите те да бъдат по-отговорни”.

Турнира вече отказа френската звезда от сръбски произход Кристина Младенович. "Благодаря за поканата. Сигурна съм, че организаторите се опитват да подсигурят нашата безопасност, но последните събития показват, че да пътуваш и играеш все още е опасно. Надявам се, че един ден ще играя в Сърбия”, написа в Инстаграм Кики, която миналия сезон оглави ранглистата на двойки.