Възможно е неваксинирани тенисисти да бъдат допуснати до участие в Откритото първенство на Австралия, въпреки че през миналата седмица представители на правителството на страната обявиха, че само напълно ваксинирани играчи ще могат да играят в Мелбърн.

В Австралия е въведено правило за задължителна ваксинация на професионалните спортисти, а миналата сряда имиграционният министър на страната Алекс Хоук заяви, че в Австралия ще бъдат допускани само хора със завършен цикъл на имунизация срещу Covid-19, потвърждавайки думите на Даниел Андрюс, премиер на щата Виктория, където се намира Мелбърн.

Кореспонденция между организаторите на Аустрелиън Оупън и Женската тенис асоциация (WTA) обаче показва, че все пак може да има и компромис за неваксинираните тенисисти. Това разкри тенис журналистът Бен Ротънбърг. "Тенис Австралия е изпратила имейл на WTA, че напълно ваксинираните тенисисти няма да трябва да карат карантина. Неваксинираните ще могат да влязат в страната, но ще трябва да изкарат 14-дневна карантина в хотел и да се тестват редовно за ковид", заяви Ротънбърг, който уточнява, че тези правила не са окончателни и все още могат да се променят с решение на здравните власти на Австралия.

В началото на миналата седмица световният номер 1 и деветкратен шампион в Австралия Новак Джокович призна, че се колебае дали да участва на най-силния си турнир от Големия шлем заради ковид ограниченията и отказа да разкрие дали е ваксиниран срещу вируса.

Аустрелиън Оупън 2022 ще се проведе в периода 17-30 януари.