Арина Сабаленка спечели Australian Open за втори пореден път, побеждавайки Цинуън Джън с 6:3, 6:2 на финала в Мелбърн.

Първата ракета на Беларус изпорти цели четири мачбола в заключителния си сервис гейм, но беше безпощадна при петия си опит.

Така тя защити трофея от миналата година. Интересното е, че новата-стара шампионка не загуби нито един сет в седемте си мача в турнира.

В днешния финал световната №2 Сабаленка започна ударно и проби на старта за аванс от 2:0. Джън имаше три поредни възможности да върне пробива в следващия гейм, но Арина ги отрази и дръпна с три гейма разлика. До края тенисистката от Беларус нямаше проблем на собствен сервис и затвори сета с 6:3.

Във втората част сценарият се повтори и Сабаленка взе подаването на съперничката си за преднина от 2:0. След това тя стигна до нов пробив и дръпна с 4:1, а малко по-късно затвори мача на своето подаване след час и 16 минути игра, макар че имаше нужда от пет мачбола, за да го стори.

Сабаленка имаше предимство в повечето статистически показатели, като загуби само 15 точки на собствен сервис и не допусна нито един пробив в мача. Тя завърши двубоя с 14 печеливши удара срещу 14 непредизвикани грешки, докато балансът на Джън бе 19/16.

Така Сабаленка се превърна в първата тенисистка, спечели Откритото първенство на Австралия в две поредни години, от своята сънародничка Виктория Азаренка, която стори това през 2012 и 2013. По пътя си към титлата 25-годишната Сабаленка победи Ела Зайдел, Бренда Фрухвиртова, Леся Цуренко, Аманда Анисимова, Барбора Крейчикова и носителката на трофея от US Open Коко Гоф..

От своя страна 21-годишната Джън се превърна в едва втората китайка, достигнала финал на сингъл в турнири от Големия шлем, от На Ли, която спечели титлите от Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос в кариерата си. Победителката в съботния финал ще си тръгне с чек за над 2 110 000 щатски долара, а подгласничката с малко над 1 150 000.