Американката Даниел Колинс достигна първия си финал на турнир от сериите УТА 1000 след победа с 6:3, 6:2 над рускинята Екатерина Александрова в полуфиналите на надпреварата в Маями.

Колинс, която през 2022 година игра финал на Откритото първенство на Австралия, но в момента е номер 53 в света, се нуждаеше от само 75 минути, за да затвори срещата и да изправи на крака зрителите на футболния стадион "Хард Рок", на който се провежда турнирът.

Във финала в събота Колинс ще играе с номер 4 в схемата Елена Рибакина от Казахстан, която по-рано през деня елиминира в другия полуфинал трикратната шампионка Виктория Азаренка от Беларус.

"Чувствам това класиране за финала като много голямо постижение. Мисля, че и тя, и аз искахме да се класираме за този финал. Като изключим турнирите от Големия шлем, това са най-големите състезания през цялата година. Не мога да опиша колко щастлива съм да бъда на финал на подобен турнир в домашния си щат и да мога да играя пред погледа на моето семейство, моите приятели и на кучето ми", каза Колинс, която вече обяви, че този сезон е последният в професионалната ѝ кариера, тъй като иска да си създаде собствено семейство.

Американката обърна първия сет, след като губеше с пробив за 1:2, но успя да докара нещата до 5:2 в своя полза. Във втория сет тя имаше още по-малко проблеми и след нови два пробива, този път безответни, стигна до крайната победа.