Десеткратният шампион Рафаел Надал се класира за втория кръг на турнира на клей от сериите "Мастърс 1000" в Рим.

Испанецът, който в последните седмици натрупа добър игрови ритъм след продължително лечение на контузия, се справи на старта на надпреварата с белгиеца Зизу Бергс с 4:6, 6:3, 6:4 за 2 часа и 47 минути игра.

37-годишният Надал реализира ранен пробив във всеки от трите сета на мача, но в първия случай преминалият през квалификациите на турнира Бергс успя да се справи с него. Белгиецът спечели пет от последните шест гейма в откриващата партия на мача, за да притисне сериозно носителя на 22 титли от Големия шлем.

В началото на втория сет, при 40:0 в първия гейм в полза на Надал, фен на трибуните припадна, което доведе до спирането на играта и медицинска намеса. Веднага след рестартирането на мача Надал проби, за да поведе с 3:0 и това му осигури втория сет. В третия Краля на клея отново проби за 2:1 и без почти никакви проблеми затвори мача.

Във втория кръг Надал ще се изправи срещу седмия в схемата Хуберт Хуркач от Полша.

В други по-интересни мачове, приключили до момента, бразилецът Тиаго Сейбот Вилд победи французина Грегоар Барер с 6:4, 6:2, докато младият сърбин Хамад Медждович елиминира австралиеца Алексей Попирин с 6:3, 6:2.