Голямата звезда на Формула 1 и Мерцедес Люис Хамилтън е близо до това да получи наказание, което ще го извади от участие за едно състезание. Шесткратният световен шампион получи санкция от десет секунди престой в бокса тази неделя в Гран при на Италия.

Причината бе влизане в бокса преди съдиите на ФИА да разрешат това. След като изтърпя наказанието той се свлече от водач на колоната до последното място. До финала британецът даде всичко от себе си, но времето му стигна само за седма позиция в крайното класиране.

Санкцията на “Монца” прибави нови две наказателни точки към състезателния лиценз на Хамилтън и той вече има общо осем. Ако получи още четири и достигне общо 12 точки преди 17 ноември (наказателните точки важат една година), то Люис няма да получи право да участва в един старт от шампионата на Формула 1.

В същото време шефът на Мерцедес Тото Волф обяви решението за своето бъдеще. Той ще остане в тима, но все още не е ясно дали ще продължи на същата позиция или ще има други отговорности.

"Обичам този отбор и смятам, че мястото ми е тук. Но осем години в ролята на шеф си казват думата и сега обмислям вариантите. Важно е да взема правилното решение за семейството ми, но може да бъдете сигурни, че ще работя с отбора по един или друг начин", обясни Волф, цитиран от "Монитор".

Под негово ръководство "сребърните стрели" наложиха невиждана доминация във Формула 1, печелейки титлите както при пилотите, така и при конструкторите във всеки един от последните шест сезона.

Волф притежава и 30% от акциите на отбора, а освен това ръководи цялата програма на Мерцедес в моторните спортове.