Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов даде пресконференция относно последните скандали с футболната централа за екипировките на децата. Той беше категоричен, че от "Бояна" правят най-доброто за подрастващите и обясни как е било процедирано с поръчките. 

"Темата на пресконференцията е медийното разследване във връзка с дейността на БФС. Три са основните теми, които се коментираха. Първото е - прословутите договори за футболните екипи. Ще се спра на всяка една от тези три теми. По тази програма сключваме договор с министерството. Получаваме брутната сума. Въз основа на този договор провеждаме съответните процедури, избираме доставчици на екипи и топки, провеждаме и съответните турнири. Това е една от най-хубавите дейности, която прави БФС. Тази дейност се отнася за всички съществуващи детски футболни клубове, които искат да участват в тази програма. Провеждат се турнири между отборите, става един малък футболен празник. Всички деца получават по един екип. Един отбор получава 18 екипа + два вратарски. Бихме искали да облечем 100% от децата в тези възрасти".

"БФС не е длъжен да провежда процедури по закона за обществените поръчки. Независимо от това ние провеждаме процедура, като събираме поне три оферти. Събираме съответната оферта, като търсим качество и цена. Търсим фирмата да изпрати всички тези екипи във всички 28 области в страната. Нямаме толкова голям потенциал като логистика, за да можем да пренесем цялото това количество топки и екипи. Всичките договори са сключени по този ред. Всички договори са отчетени на министерството. Въз основа на този отчет получаваме протокол. В два от случаите сме върнали незначителна сума пари".

"При мен са и трите фирми към датата на сключване на договора. Това е 2017 година. Към момента на сключването на договора и приемането на доставката, фирмата е действаща и няма друг начин, по който може да се провери каква е тази фирма. Фирмата е регистрирана в търговския регистър и има седалище в България. Тези хора, за които се говори - афганистанци и т.н.т живеят в България. Пуснахме една справка, с която през 2015, 2016, 2017 са проведени 184 турнира, а с парите са закупени около 3600 екипа и 5600 топки. Цинично е да се смята, че хората, които работят в БФС, няма да направят най-доброто за децата. Те са нашето бъдеще. Всички, които работят в БФС, имат деца. Не мога да приема твърдения, извадени от контекста".

"Втората тема е за другата програма, по която се обучават деца. Това е младежкият футбол. Там получаваме малко повече пари - около 1 млн. Избираме доставчиците, на нас ни трябва терен, за да може децата, когато тренират, да бъдат избегнати всякакви възможности за контузии. Отнасяме се отговорно към този сегмент от футбола. Те трябва да получат най-добрите терени, най-добрата храна и най-добрите лекари. Във всички договори, които са сключени, имат тези изисквания. Пазарът диктува своите цени и ние се съобразяваме с тях".

"Третата тема е игрищата на Черноморец. Всеки договор си има име и съдържание. Договорът е за отдаване под наем на три тренировъчни терена. Те бяха дадени за тренировки на 16 отбора, участващи на Европейското. Тези отбори заслужават най-доброто. Русия, Чехия, Белгия, Хърватия, Италия, Германия, Франция. Нали разбирате, че не можем да ги пуснем да тренират на такива терени, които не са с достатъчно добро качество, за да участват пълноценно в състезанието. На тези терени са проведени над 100 тренировки. Като извадим ДДС от тези 300 хил. лева, се получава, че около 2000 лв е тренировката. На националния стадион плащаме много повече. Тренировката включва съблекални, зареждане на съблекалните и всички консумативи. Тези три тренировъчни игрища съществуват. Те са добре оценени. Имаме оценка от УЕФА. Цената, която ни даде Joma, са доста повече от цените, които търсим. Всяка оферта се базира на конкретни параметри. Затова споменах, тъй като в един от репортажите се появи цена от 22 лева. Цената трябва да бъде спрямо качеството, което изисква БФС. Ако този италианец е съгласен, да изпрати екипите в Силистра, ще я разгледаме. Сблъсквал съм се с много оферти, в които в един момент се случва нещо. Сравняват се писмени оферти и параметрите в тях", заяви Попов.