Президентът на Славия Венцеслав Стефанов разказа на пресконференция днес детайли около трансфера на младия талант Филип Кръстев в Манчестър Сити. Роденият през 2001 година халф ще играе като преотстъпен в Ломел (Белгия), но това ще стане след Нова година.

"Филип от дете е в школата на Славия, а от ранни години показваше качества, че ще стане добър футболист. Най-важното е, че не се главозамая, а продължи да работи и да се развива. И наблегна на училището, завърши Английската гимназия. Впечатли и хората от Сити с владеенето на езика. В Славия наблягаме и на училището на децата. Надявам се, че и други деца ще успеят да заиграят. Имаме доста талантливи деца в школата", започна Стефанов.

От английския Лестър Сити, който също прояви интерес към Филип Кръстев, са помолили Славия да изчака за трансфера на таланта Филип Кръстев, заяви Венцеслав Стефанов. Президентът на "белите" е сигурен, че е взел правилното решение при преговорите с Манчестър Сити.

След това той се спря на ролята на футболния агент Николай Жейнов, който според него се е опитал и едва не е спрял сделката.

"Голяма част от родителите, в желанието си да излязат децата им в Европа, попадат в лапите на псевдомениджъри. Аз в последствие разбирам, че Филип е бил няколко пъти на проби в Леверкузен. Децата на 14-16 години изпадат в стресово състояние след пробите. А и хората не са толкова добронамерени. Нашите деца трябва да покажат качествата си тук. Да, трябва да идват чужденци, но те идват, когато някое дете ще направи впечатление. Някакви деяновци, ивановци, взимат пари от родителите. Водят ги насам-натам и децата се прибират смачкани. И на 16, 17, 18 години", каза Венцеслав Стефанов, цитиран от БНР.

"Много мениджъри, един специално - Николай Жейнов, по някакъв начин достигат до родителите и вече трансфера пред финализиране, аз разбирам, че той е сключил договор с Филип. Никакви мениджъри докато някой не доведе клуб. Иначе тука в България какво може да направи един мениджър за един футболист. В договора имаше две точки, мене ме поразиха, хората там от "Сити Груп" се смеят. Никога няма да се изциганят за 1000, 2000 или 100 паунда. Една точка - първостепенно зъболечение. Това е гениално, да бъде в екстра заведение и ако бъде преотстъпен, да бъде безплатно. Това са отношения клуб-клуб, а не клуб-футболист".

"Първо започна да им пълни главите защо той ще подпише с белгийците, а не със Сити. Ман Сити си имат сателитни клубове, там си вкарват играчи, треньори и в зависимост от нивото и развитието, те го изтласкват нагоре. Младите футболисти, ако се купят, отиват в такива отбори. Отборите играят по тертипа на Гуардиола, още 6 месеца ще бъде в Славия, това беше негово желание. Разбрах, че този мениджър контролирал трима футболисти на Славия и можел да контролира отбора. От утре съм им казал да прекратяват отношенията си", разказа още той. "Заплатите на Филип няма да ви ги казвам как се качват и догодина плюс бонусите".

На въпрос как така става, че Славия не спира да вади таланти, той отговори: "Треньорите работят добре в школата. При нас връзкарщина няма. Не че не съм имал случаи - дори съм уволнявал треньори, които са се опитвали да се възползват от родителите на някой млад играч. Затова съм назначил Ангел Славков. Старши треньорът наблюдава 17- и 19-годишните. Имаме още едно талантливо дете Сораков - скоро ще бъде в мъжете, имаме Димитър Стоянов и Мартин Атанасов. Ще се постараем да даваме още шанс на българчета. Колкото повечето деца-българчета пробият в Европа, толкова по-добре за целия българския футбол", завърши Стефанов.