Валери Божинов, който вече е на 35 години, смята, че е допуснал грешки в кариерата си на футболист. Преди две десетилетия той дебютира в Серия “А” с екипа на Лече, след което игра за имените клубове като Ювентус, Фиорентина, Манчестър Сити, Парма, Спортинг (Лисабон) и др. 

“Ако като 20-годишен бях със сегашното си мислене, щях да променя много неща - признава Божигол в интервю за “Кориере дела Сера”. - Можех да постигна много повече през кариерата си, но пък не съжалявам за нищо: каквото животът не ти е дал като футболист, може да го получиш като треньор или спортен директор”.

“В момента съм здрав физически и психически. Сега играя в Левски, имам син тийнейджър, който е в школата на ЦСКА и играе като нападател”, добавя бившият национал. 

Роденият в Горна Оряховица Божинов коментира и защо през последните години националният ни отбор не може да се доближи до успехите на тима от 80-те и 90-те години на миналия век.

“Според мен прекалено много се взираме в миналото и в славното поколение, което стигна полуфинал в САЩ’94. Трябва да се фокусираме върху настоящето и да мислим как да развиваме талантите си, които не липсват, но пък стигат само до определен етап и спират. Нуждаем се от по-добри школи, но и ново мислене от страна на самите момчета. Изгубихме традициите от футболната игра на улицата, които те изграждаха и като футболист, и чисто като характер”, отчита той.

Toзи сезон италианската публика ще следи основно четирима българи - Петко Христов, Валентин Антов, Андрей Гълъбинов и Атанас Илиев, които това лято се присъединиха съответно към Специя (Серия “А”), Монца (Серия “Б”), Реджина (Серия “Б”) и Асколи (Серия “Б”). Ето какво сподели Божинов за тях:

“Специя стартира лошо, допускайки 6 гола от Лацио, но за Христов е важно да се развива физически и като характер. Убеден съм, че с головете си Гълъбинов ще успее да вкара Реджина в елита. Антов пък напредна много и се надявам да се справи добре в Монца, а за Илиев това е първи клуб в чужбина и ще трябва да свикне с Асколи.”