Левски приема Ботев Пловдив във възлов сблъсък от 17-ия кръг в Първа лига. „Сините“ са в серия от три поредни мача без победа напоследък, докато „канарчетата“ демонстрират прогрес в последните си срещи в шампионата.Двубоят е от 15:30 часа на стадион „Георги Аспарухов“.

Ивелин Попов- Попето, който е възпитаник и на школата на Левски, ще се завърне на стадион „Герена“ около 3 месеца, след като напусна клуба, но от другата страна на барикадата.

Бившият футболист и треньор на Левски Емил Велев – Кокала  се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg преди предстоящия мач между „сините“ и Ботев Пловдив. Последният наставник, извел столичния гранд до титлата, коментира и други актуални теми около любимия си клуб.

-Г-н Велев, какви са очакванията Ви за сблъсъка между Левски и Ботев Пловдив?

- Очаквам най-накрая Левски да започне да бие. Видяхме, че направиха много пропуски в последния мач. Да, наистина малко от тях дойдоха след комбинации от игра. Дължаха се повече на грешки на противника, но няма значение. Имаше ситуации за гол.

И Марин Петков можеше при ситуацията за втората греда да подаде и да се вкара гол, но вместо това отново реализираха попадение в нашата врата. Имаме проблеми във фаза защита.

- Чувства ли се и липсата на изявен голмайстор, защото отборът все пак създава немалко положения?

- Наистина се създават положения, но няма реализатор. Ние говорим, че Уелтън го няма, но и той не е един от големите реализатори. Факт е, че създава много положения, но не можем  да кажем, че е голмайстор, който от две положения ще вкара едно.

- Липсата на Уелтън обаче се отразява. Как ще я кара Левски без него още известно време?

- Разбира се, че се отразява. Смятам, че трябва да се направи някаква селекция през зимния трансферен прозорец, за да може да има повече вариации в атака.

- Доколко обаче е възможно да се намерят качествени нападатели като свободни агенти, защото Левски не може да си позволи да купи по-скъп футболист с оглед  и финансовата ситуация в клуба?

- Проблем е, че в този период през зимата ще бъде доста трудно да се намерят подходящи играчи.

Дори и от финансова гледна точка Левски също има проблеми, но като един от големите отбори в България трябва да направят всичко възможно да се помъчат да спечелят шампионската титла.

Все още не е късно, но колкото мачове минават и отборът не побеждава, не е добър атестат.

- Не отписвате Левски от битката за титлата?

- Естествено, че не ги отписвам. Има още много мачове. Другите отбори също играят, и те ще падат. Но за Левски вече става по-тежко. То е ясно.

- Какви по-конкретно са проблемите в защита?

- Много хаотично се играе. Според мен се мисли повече за атака, отколкото за защита. Може да не вкарваш голове, но не трябва и да пускаш. Видяхме, че ЦСКА 1948 отбелязаха с 1 удар във вратата. И те имаха ситуации, но повечето бяха в засада.

- Сега обаче на „Герена“ ще дойде отбор, който напоследък бележи доста попадения?

- Бележат много попадения, но смятам, че на „Герена“ Левски ще вземе своето – ще победи и ще се поздрави с трите точки.

- Каква е прогнозата Ви?

- Мисля, че мачът ще завърши 3:1 за Левски.

- Какво очаквате от представянето на Ивелин Попов при завръщането му на „Герена“, защото той може да бъде амбициран и да си отмъсти?

- Попето няма за какво да отмъщава на Левски. Левски му е дал много. Той е професионалист и добър футболист. Смятам, че ще иска да покаже едно добро ниво, но не и да отмъщава. Той ще си играе за отбора си и за него си.

- Той ли е човекът, който може да допринесе Ботев Пловдив да затрудни максимално „сините“ в опит да се измъкне нещо от мача?

- Да. С играч с неговия опит Ботев Пловдив имат шансове. Знаем къде е и играл. Пак ще се повторя, че е добър футболист и няма значение, че е на толкова години. Смятам, че е запазил добро ниво и форма. Сигурно ще иска да е един от водещите футболисти на Ботев Пловдив.

- Намирате ли грешки в работата на Николай Костов и евентуално бихте ли му дал някои препоръки?

- Препоръки не бих дал. Плюс това не съм кухнята, не знам как се тренира. Знам, че добре се тренира. Смятам, че във фаза атака трябва още една-две идеи да има по-голяма агресия, за да се създават още повече положения. Също така да не се дава на противника да разиграва топката.

- Как ще коментирате призивите за оставка към Костов, които се чуха след мача с ЦСКА 1948?

- Левскарската публика е много взискателна. Ако си спомняте, когато станахме шампиони през 2009 година, тогава също понякога имаше призиви. Смятам, че това не трябва да влияе на треньора и на играчите. Сигурен съм, че футболистите искат да побеждават във всеки мач, но все пак срещу себе си имат и противник. Не смятам, че в момента трябва да се говори за някаква оставка, защото във всички срещи досега Левски играе добър футбол.

По принцип в работата на един треньор винаги има грешки. Щом не си победил, значи са допуснати грешки.

- Цялата сага около преподписването на договорите на основни играчи оказва ли влияние върху представянето на отбора според Вас?

- Аз не знам защо изобщо това трябва да се афишира. Това е вътрешна работа на клубното ръководство. Те се занимават с това. Непрекъснато излизат някакви лъжливи новини. Както беше за Саид Ибраимов колко много го искали Левски, а всъщност няма нищо такова. Просто излизат такива новини във вестниците и останалите медии, че да се чудиш кой и защо ги измисля.

- Какво е Вашето мнение за бъдещето на клуба след изнесената информация и за дълговете след последното Общо събрание на акционерите?

- Според това, което представиха дълговете се изплащат. Намаляват дълговете. Доколко е истина смятам, че хората, които го казват това нещо, говорят с факти.