Талантливият български нападател Георги Николов направи истински фурор с екипа на Хебър Пазарджик през есента. 21-годишният врачанин дели върха при голмайсторите с Антоан Бароан от Ботев Пловдив. И двамата са с по 8 отбелязани попадения. Николов има на сметката си и 4 гола за младежкия национален отбор на България, което го прави и най-резултатният български нападател от началото на кампанията.

Преминалият и през школата на Левски таран се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg в края на успешния за него есенен полусезон. Николов направи равносметка на изминалата 2023-та година. Той говори за амбициите и мечтите си, свързани с футбола, като не подмина и темите за негов евентуален трансфер, както и за финансовите проблеми в настоящия му клуб Хебър Пз.

-Г-н Николов, вече сте в заслужена почивка. Как сте и къде Ви намираме?

-Здравейте! Почивката е заслужена, за да презаредим за новия полусезон.

Благодаря, чувствам се добре! Стремя се и през почивката да поддържам добра форма. В момента съм в родния ми град Враца.

- Какви са плановете Ви за Коледно-новогодишните празници и къде ще ги посрещнете?

- Празниците ще посрещна с най- близките - със семейството си в тесен кръг.

- През този сезон правите истински фурор в Първа лига с екипа на Хебър Пз. Това ли е най-успешната година в досегашната Ви кариера?

-Да, може да се каже, че е един от най -успешните сезони в моята кариера. Не само заради головете, които отбелязах  в първото ниво на българския футбол, но и заради доброто ми представяне и в националния отбор.

Най-вече съм благодарен на съдбата, че ме предпази от контузии. Когато всички тези обстоятелства се съберат, може да се каже ,че наистина е една от най успешните във футболната ми кариера.

- В края на миналата кампания претърпяхте истинско разочарование, когато загубихте плейофа със Спортист Своге срещу Берое за влизане в Първа лига, а Ваш гол в заключителните акорди беше отменен. Това ли е най-лошият Ви момент през тези 12 месеца?

- Не. Това е едно от малките разочарования заради отменения гол, защото щях да съжалявам повече, ако бях вкарал редовен гол и да загубим баража, но така са преценили съдиите и толкова. По-голямото разочарование бяха контузиите, които ме извадиха за повече време от игра, а знаете, че за млад футболист като мен в тази възраст най важното е да играе. Но уви, всичко е минало и гледам само напред и нагоре.

- След този злополучен мач се озовахте в Хебър Пз. Какви други оферти имахте и защо избрахте именно клуба от Пазарджик?

- Да, имах предложения от няколко клуба в Ефбет Лига. Основната причина да избера Хебър Пз е,  че ще мога да работя с такъв голям треньор като Любослав Пенев. За мен това беше водещо да дойда в Хебър Пазарджик!

- На практика Вие сте най-резултатният български нападател от началото на сезона, прибавяйки и четирите Ви попадения за младежкия национален отбор. Очаквахте те ли да се представите по този блестящ начин?

- Вижте, като цяло съм доволен от представянето си до момента. Разбира се, че искам да вкарвам още повече. Това обаче е много труд , който не е само мой. Всички тези попадения са реализирани благодарение на добрата игра на моите съотборници, треньорите които са плътно до нас, а разбира се и много труд, и лишения, които полага всеки един играч от отбора.

Аз съм нападател. Очаквам и искам да вкарвам всеки мач.

- Каква е ролята на треньора Любослав Пенев за израстването Ви като цяло и за головия Ви усет пред мрежата на съперниците?

- Любослав Пенев е голямо име в световния футбол. Мисля, че за всеки футболист ще бъде чест и привилегия да работи с такъв човек. Когато започне тренировката и се появи на терена, веднага се усеща присъствието му дори без да говори, той е голям мотиватор!

Естествено, че има голяма роля за доброто ми представяне на терена!

- Смятате ли, че ако играехте за някой от родните грандове, щяхте да направите още по-голям фурор и да отбележите още повече голове?

- Вижте, аз не гледам така на нещата.  За мен е важно клубът,  в който играя да върви напред и нагоре, и разбира се аз да допринасям за това. ?

- В момента делите върха при голмайсторите с нападателя на Ботев Пловдив Антоан Бароан, а именно за „канарчетата“ се твърди, че са един от кандидатите да Ви привлекат. Как гледате на евентуалната възможност да станете съотборник именно с него?

- В това няма нищо лошо, за един млад футболист като мен. Няма нищо по-добро от това да има конкуренция за поста, на който играя , а именно мисля , че  конкуренцията прави един футболист по-силен. А защо пък  да не намерим и двамата място в атаката на Ботев Пловдив?! Мисля, че ще стане ударно нападение, с което да се съобразяват всички отбори. Но това е само в сферата на желанията, защото засега аз съм футболист на Хебър Пз и към момента няма нищо конкретно.

- За съжаление Хебър Пз изпадна във финансова криза. Как се отразява тя на Вас и съотборниците Ви?

- Абстрахирал съм се от тези неща. Абсолютно сме съсредоточени върху  работата ни в тренировъчния процес и представянето ни в официалните мачове. А пък каквото се случва относно финансите -  има си хора , които да си мислят за тези неща.

Разбира се, че за никой не е приятно, това което се говори и пише за финансовия колапс, но всеки в клуба трябва да си върши работата, както и ние нашата.

- Информациите за Ваш трансфер заради отличното Ви представяне и с оглед и на тежката ситуация в клуба зачестиха. Как гледате на тях и възможно ли е след Нова година да Ви видим с екипа на друг отбор – спекулира се с Ботев Пловдив, Левски, чийто юноша сте, а и за чужбина?

- Разбира се , че когато дойдат предложенията, ще се обмисли всяко едно от тях. За мен е важно да играя, да продължа да се развивам и да израствам все повече във футбола. Много от нещата, които се изписаха не са истина.  В момента все още съм футболист на Хебър Пазарджик.

- На 21 години сте и бъдещето е пред Вас. Ако не в настоящия момент, то след време ще трябва да помислите и за нова крачка в кариерата си. Къде предпочитате да е тя – в България или в чужбина?

- Както ви казах, за мен е важно да играя и да продължа развитието си в добър футболен клуб. Не съм мислил в тази насока - България - чужбина. Смятам, че каквото е писано, то ще се случи. Както и вие сам казахте, бъдещето е пред мен и най-важното е да сме здрави.

- През този сезон имахте и още един негативен момент, свързан с наказанието Ви за 5 срещи, което впоследствие беше намалено. Какво  е мнението Ви за случилото се?

- Казвал съм го и друг път. Смятам, че беше малко пресилено. За мен това беше доста тежък и труден момент. Близо месец не бях играл официален двубой. Но това е минало, гледам напред. Така е трябвало да стане, човек се учи от грешките си.

- Мечтаете ли скоро да станете част и от представителния отбор на България?

- В момента съм в младежкия национален отбор и искам да благодаря за гласуваното доверие на старши треньора Александър Димитров.

Разбира се, че ако бъда повикан за мен това ще бъде сбъдната още една голяма мечта. Не мога да кажа дали това ще се случи скоро , тъй като не взимам аз тези решения. Но както се казва, ще чакам своя шанс.

- Какви са амбициите Ви в личен и професионален план за 2024 година?

- Аз съм твърде амбициозен човек. Такъв съм си от малък, преследвам целите си докрай. В професионален план, разбира се, че искам да постигна още по- големи успехи във футбола. В личен, освен здраве за мен и за близките ми хора няма какво повече да искам!

- Каква е най-голямата Ви мечта, свързана с футбола?

- Мечтата ми е да играя голям футбол. Искам да играя в топ първенство в света.

- Какво ще пожелаете на феновете на Хебър Пз, всички привърженици на футбола у нас, а и на целия български народ в навечерието на предстоящите Светли празници и за Новата година?

- На феновете искам да им кажа да продължават да са плътно до отбора. Ние без тях сме нищо. Това е 12-ият ни играч на терена.

На всички пожелавам едни светли празници! Нека домовете ни бъдат пълни с добро, здраве и обич! Гледайте и подкрепяйте българския футбол!

Снимка: Официална Фейсбук страница на Националния отбор на България