Собственикът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски взе участие в специална среща с клубове от областта. На нея бяха дискутирани последните законодателни промени, които касаят бетинг компаниите, и желанието на клубовете държавата да се включи с подкрепа към българския футбол. Всички присъстващи се обединиха около тезата, че държавата трябва да помага по-активно на спорта.

За целта предстои да бъде входирано специално писмо-предложение, в което ще се изискват спешни законодателни промени относно пренасочване на част от средствата, които бетинг компаниите внасят в държавния бюджет, пише „Dsport“.

Вече е публично достояние фактът, че като резултат от новите регулации в Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. (Държавен вестник, бр.108 от 30.12.2023 г.) букмейкърите ще редуцират драстично рекламните си бюджети, което ще се отрази пагубно на един от малкото бизнес сегменти, подкрепящи българския спорт и в частност футбола.

След промени в данъчното законодателство се очаква букмейкърите да внесат допълнително над 200 млн. лева в приходната част на републиканския бюджет. Законодателят не предвижда по никакъв начин връщането на част от тези средства в професионалните футболни и спортни клубове и федерации.

Футболните клубове, които подкрепят идеята, ще настояват за минимум 20% от данъка, който внасят бетинг компаниите към държавния бюджет, да бъде разпределен в подкрепа на българския футбол. Своето съгласие са вече дали редица представители на Първа, Втора и Трета лига.

Клубовете ще призоват и за спешни законодателни мерки, които да предвидят данъчни облекчения за компаниите, които рекламират в спорта, както и да се обсъди въвеждането на специални отчисления към българските професионални футболни клубове от приходите на сайтовете за залози.

Изразява се готовност да се обсъдят и конкретни предложения за въвеждане на данъчни облекчения за професионалните спортни клубове и компаниите, инвестиращи в българския футбол.

Предложението ще бъде входирано в петък (16.02) от инициативен комитет.