Ботев Пловдив шокира ЦСКА под дъжда на Националния стадион „Васил Левски“, побеждавайки с 1:0 в първа среща от полуфиналите в турнира за Купата на България. Двата тима завършиха с по 10 души, а „канарчетата“ вгорчиха повторния дебют на Стамен Белчев начело на „червените“ с първия си точен удар в мача.

В герой за пловдивчани се превърна Уме Емануел, който реализира скъпоценното попадение веднага след почивката, възползвайки от гениално извеждане от Ивелин Попов. Именно Попето обаче се забърка в най-скандалната ситуация в мача. Той се спречка с Браян Кордоба от домакините и двамата получиха директни червени картони от рефера Драгомир Драганов.

Преди съдията да вземе решение да ги изгони, двата тима се хванаха за гушите в средата на терена, като на терена се наложи да влязат и хора от щабовете на  двата отбора, за да укротят нажежените до червено страсти.

Като цяло ЦСКА не впечатли с нищо при новия си треньор Стамен Белчев. Армейците се представиха доста ялово в атака без Каранга, който остана на пейката, и без наказания Матиас Фаетон.

Така хората на Душан Керкез доближиха с крачка по-близо до финала в турнира за Купата на България. Реваншът на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив е на 1 май. Успехът на „жълто-черните“ има изключителна тежест и заради факта, че победата е първа за тях над ЦСКА в София от далечната 1985 г.

Любопитен момент, е че Ботев Пловдив запази суха мрежа в пети пореден мач. За последно пловдивчани получиха попадения в мрежата си именно в двубоя срещу ЦСКА, но за първенството, загубен с 0:4 на 17 март. Наследникът на Нестор Ел Маестро на кормилото на „червените“ - Стамен Белчев, очевидно нямаше как да промени нещата в отбора само за 2 дни от завръщането си начело на отбора.

Турнирната битка стартира под проливен дъжд на Националния стадион „Васил Левски“. Новият треньор на армейците Стамен Белчев подреди отбора в нова схема – своята любима 4-2-3-1. На върха на атаката действаше Джонанат Линдсет. Фернандо Каранга пък остана на резервната скамейка. Така домакините реално играха без чист централен нападател.

В 5-ата минута пред Хайнц се откри първата възможност за удар в мача. Норвежецът би покрай вратата, но реферът Драгомир Драганов маркира фал в атака. Малко след това Асприля шутира отдалеч, но след рикошет кълбото се озова в ръцете на Ханкич.

След четвърт час игра гредата спаси канарчетата. Хайнц центрира в пеналта, където стражът на пловдивчани изби, но прати топката в краката на Асприля. Колумбиецът стреля, но тресна левия страничен стълб.

Последна неточен удар на Улаус Скаршем. В 32-ата минута отново норвежкият халф не успя да порази целта. Той си нагласи топката на дъгата на пеналта и шутира, но за късмет на Ханкич не уцели вратата.

До почивката домакините продължиха да владеят инициативата. Те обаче не успяха да стигнат до чисто положение пред вратата на гостите. През първата част ЦСКА отправи 8 удара по посока на рамката на „канарчетата“, но само един от тях беше точен. Пловдивчани от своя страна се отчетоха само неточен изстрел.

След антракта гостите поляха с леден душ „червените“. Няма и 30 секунди след подновяването на играта Ботев Пд откри резултата. Ивелин Попов изведе перфектно Уме Емануел. Той напредна и пусна топката покрай Бусато – 0:1. Страничният рефер обаче първоначално маркира засада на Емануел. В крайна сметка след проверка на ВАР попадението остана. Така „жълто-черните“ вкараха гол още с първия си точен удар в срещата.

Почти веднага след това Брахими не успя да се възползва от недобра намеса на Матей, за да удвои.

Ботев Пд пропусна нов златен шанс да направи преднината си по-комфортна в 58-ата минута. Попето отново изведе отлично Уме, а той пусна към Балоянис. Последният пък  центрира отстро към Брахими, но той не успя да засече топката отблизо.

В тези моменти от мача гостите стояха доста по-добре на терена. Домакините сякаш бяха изпаднали в нокдаун и им трябваше още време, за да се съвземат.

Така се стигна до 62-ата минута, когато напрежението на терена ескалира сякаш от нищото. В центъра се стигна до единоборство между Браян Кордоба и Ивелин Попов. Попето фаулира играча на „червените“, след което той му отговори и се стигна до сериозно спречкване между двамата. След разразилия се скандал между тях, двата тима се хванаха за гушите и настана масово меле. В крайна сметка реферът Драганов потуши страстите с директни червени картони за Кордоба и Попов. По този начин и двата състава останаха с 10 души на терена.

Четвърт час преди края „червените“ създадоха нещо смислено в предни позиции. Скаршем намери сънародника си Линдсет на изгодна позиция в пеналта. Норвежецът обаче стреля доста нескопосано в аут.

До края ЦСКА се опита да притисне някак съперника си, но домакини така и не успяваха да създадат чисто положение пред вратата на Ханкич.

В 81-ата минута армейците предявиха претенции за дузпа за задържане на Линдсет, но те не бяха уважени.  Три минути по-късно се наложи Бусато да прояви класа, за да отрази удар на резервата на гостите Мартин Секулич.

В 89-ата минута ЦСКА пак поиска дузпа, този път за игра на Антонио Перера в пеналта. ВАР прецени, че няма нарушение на правилата от страна на испанеца.

Станислав Шопов, който е юноша на Ботев Пловдив, едва не изравни в края на допълнителното време, но Ханкич с мъка изби в корнер и запази ценната победа за „канарчетата“.

ЦСКА - Ботев Пд 0:1

Голмайстори: 0:1 – Уме Емануел (46)

Червени картони: Браян Кордоба – ЦСКА (62), Ивелин Попов – Ботев Пд (62)

ЦСКА: Бусато, Кордоба, Махмутович, Матей, Вион, Юга, Кареасо, Хайнц, Скаршем, Асприля, Линдсет

Ботев Пловдив: Ханкич, Там, Мертенс, Ето'о, Минков, Конте, Калдерон, Емануел, Балоянис, Попов, Брахими