С три мача в събота, 20 април, продължава последният 30-и кръг от редовния сезон в Първа лига. От 15:15 часа Пирин Благоевград е домакин на Черно море. Малко по-късно от 17:45 шампионите от Лудогорец гостуват на Хебър в Пазарджик, а вечерта в 20:15 часа Левски приема Берое на стадион „Георги Аспарухов“ в столицата.

„Сините“ са в кошмарна поредица в последно време, записвайки три последователни поражения от челните отбори в класирането – Лудогорец, ЦСКА и Черно море, с голова разлика 2:10. Възпитаниците на Николай Костов ще са пределно мотивирани да прекъснат черната серия, но ще трябва да го направят без подкрепата на организираните привърженици на клуба, които обявиха бойкот и няма да бъдат по традиция в сектор Б за домакинството на заралии. Столичани са пети с 51 точки, на три от четвъртия Локомотив Пд. Берое на Хосе Луис Ачиари пристига в столицата в поредица от три мача без победа. Въпреки това, тимът от Стара Загора все още има шансове за десетото място в таблицата – отборът е с равен точков актив със заемащия тази позиция Славия, като трябва да избегне поражението, за да се намести в десетката.

По-рано през деня, Лудогорец ще търси 13-и последователен успех в шампионата при визитата на Хебър и Любослав Пенев. Разградчани удариха Арда с 2:0 у дома в началото на седмицата и имат огромен аванс в битката за титлата – цели 11 точки пред втория Черно море. „Зелените“ обаче няма да бъдат коронясани математически за шампиони дори при победа в Пазарджик и издънка на „моряците“ срещу Пирин в първия съботен двубой, тъй като разликата ще е 14 пункта преди плейофите, където всеки от топ 6 ще изиграе по пет срещи. Хебър е на 12-та позиция с точно 30 точки. Двата тима предстои да се изправят един срещу друг и в полуфиналите за Купата на България, като първият мач е в Разград на 24 април, а реваншът в Пазарджик – на 2 май.

Преди Хебър – Лудогорец, на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград среща си дават Пирин и Черно море. Играчите на Илиан Илиев ще се опитат да запазят второто място в класирането преди началото на плейофите, като са с точка повече от третия ЦСКА. От своя страна „орлетата“ ще търсят взимането на нов скалп, след като в предишния кръг постигнаха първи успех срещу ЦСКА в София в клубната история, печелейки с 2:1 на Националния стадион. Тимът на Олександър Бабич е на точка пред 14-ия Локомотив София, като завършилият на това място играе бараж с третия от Втора лига за влизане/оставане в елита.

Програма на 30-ия кръг на Първа лига:

Петък, 19 април

Ботев Враца – Етър 2:0

Крумовград - Славия 2:0

Събота, 20 април

15:15, Пирин - Черно море

17:45, Хебър - Лудогорец

20:15, Левски - Берое

Неделя, 21 април

15:15, Локомотив Пловдив - ЦСКА 1948

17:45, Локомотив София - Ботев Пловдив

20:15, Арда - ЦСКА.