Изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Мастърс вярва, че претовареният график на мачовете може да е достигнал повратна точка поради постоянното увеличаване на регионалните и международни мачове в календара. Международната футболна централа (ФИФА) разшири Световното първенство и представи нов формат с 32 отбора на Световното клубно първенство, което ще дебютира в САЩ през 2025 година, докато разширената Шампионска лига на УЕФА също добавя още мачове към вече натоварената програма.

„Стигаме до повратна точка“, каза Мастърс на днешното Общото събрание на Европейските футболни лиги.

„Отзивите, които имаме от играчите са, че се играе твърде много футбол и има постоянно разширяване на календара. Висшата лига не е променила формата си. Това, което се промени през последните няколко десетилетия, е развитието на международните и регионалните футболни състезания“, добави той.

„Горди сме, че в Англия сме различни. Все още имаме две състезания за Купата. Все още вярваме, че трябва да определим колко голяма е нашата лига. Но, ако налеете повече течност в чаша, която вече е пълна, тя ще прелее. Това е, което се случва в момента, не само по отношение на календара, но и по отношение на способността на футболистите да могат да се представят в най-добрата си светлина“, каза още Ричард Мастърс.

Футболната асоциация на Англия, в партньорство с Висшата лига, наскоро отмени преиграванията във ФА Къп от следващия сезон в опит да намали натоварването, но Мастърс получи критики от клубове по-ниско в пирамидата на английския футбол.