Президентът на МОК Томас Бах обяви Олимпийските игри 2016 г. за закрити. След 16 състезателни дни олимпийският огън бе изгасен. 

Знамето на България в церемонията по закриването на Игрите в Рио бе носено от капитанката на ансамбъла по художествена гимнастика Михаела Маевски.

Следващите 32-и Летни Игри ще се състоят от 24 юли до 9 август 2020 г. в Токио.

Японската столица ще е домакин на летни олимпийски игри за втори път след XVIII летни олимпийски игри през 1964 г.

На 7 септември 2013 г. в Буенос Айрес, по време на 125-тия конгрес на Международния олимпийски комитет Токио печели пред Истанбул и Мадрид.

Почти цялата церемония по закриването, в това число и парадът на спортистите, премина под дъжда, което не попречи на хилядите участници в олимпиадата да танцуват под звуците на бразилската музика, да позират под камерите и да се носят един друг на ръце.

В Рио отборът на САЩ завърши на първото място в класирането по медали. Американците спечелиха 46 титли и общо 121 отличия. България се нареди на 65-о място с три медала - един сребърен на Мирела Демирева в скока на височина и два бронзови на ансамбъла по художествена гимнастика и на Елица Янкова по борба.

Плувецът Майкъл Фелпс стана най-успешният спортист на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Фелпс беше провъзгласен за най-титулуван с всички отличия, които успя да завоюва в басейна в бразилския град - пет златни и един сребърен медал.

Като цяло той е рекордьор в историята на Олимпийските игри с 23 титли и общо 28 медала.